PHARE: Fejlődik Bihar megye

Beküldve: .

Bihar megye önkormányzatai a PHARE program keretén belül összesen majdnem 5 millió euró vissza nem térítendő támogatáshoz jutottak. Eddig 6 PHARE programot ültettünk életbe, 29 kivitelezése folyamatban van. Az életbe ültetett, valamint a kivitelezési folyamatban levő PHARE programok esetében az önkormányzatok önrésze meghaladja a másfélmillió eurót - mondta Borbély László fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter szeptember 20-án nagyváradi kiszállásán.
Félix Fürdő és Május 1 Fürdőtelepek elérhetőbbé tételét, valamint a nagyváradi körgyűrű forgalmának tehermentesítését célzó, kész megvalósíthatási tanulmánnyal rendelkező tervek leadhatók a Regionális Operatív Program kettes tengelye kiírására. A két infrastrukturális beruházás értéke meghaladja a 11 millió Eurót - jelentette be a miniszter a nagyváradi Megyei Tanács, Polgármesteri Hivatal, valamint a Prefektúra képviselőivel tartott tanácskozás alkalmával.
Szeptember 10.-étől a 8 Regionális Fejlesztési Ügynökségnél folyamatosan leadhatók az utak rehabilitációjára, modernizálására, illetve a megyei út besorolású kerülő utak építésére és rehabilitációjára vonatkozó pályázatok. Továbbra is a tervek készítésére kell összpontosítani - hangsúlyozta a fejlesztési miniszter, hiszen a napokban a Régiófejlesztési Operatív Program Monitorizálási Bizottsága jóváhagyta a Regionális Operatív Program 3-as, 4-es, 5-ös tengelyei keretén belül leadható tervek kritériumrendszerét. Hamarosan a szociális infrastruktúra, a helyi és regionális vállalkozási szféra, valamint a turizmus fenntartható fejlesztését célzó pályázatok is leadhatók. Bihar megye önkormányzatai más 12 pályázatot terjesztett elő a tervek technikai dokumentációja elkészítésének finanszírozása érdekében. Borbély László meglátása szerint fejlődik Bihar megye: az idén 73 bihari önkormányzat a falusi csatornahálózat, vízvezeték-hálózat kiépítését célozó 7-es kormányrendelet által előírt program keretén belül több mint 6 és fél millió új lejnyi támogatást kapott a vidéki infrastruktúra fejlesztését célzó tervek elkészítésére. A tervek kivitelezésre 51 önkormányzat több mint 26 millió eurót kapott. Indul az 50 ezer lakos alatti városok vízprogramját támogató programunk, Bihar megye 5 települése vízhálózatának rendbe tétele több mint 25 millió euróba kerül. Fiataloknak Váradon 78 lakrész épül.
 
Forrás: Figyelő