Mócok a Rekordok Könyvében

Beküldve: .

2007.10.01
Az Erdélyi-szigethegység három falujából a mócoknak sikerült bekerülniük a Rekordok Könyvébe azzal, hogy elkészítették a világ legnagyobb bálmosát. (bálmos: román étel, tejben főtt édes juhsajt kukoricadarával besűrítve). A Lepus (Arieseni)- Girda (Garda) és Aranyosfő (Scarisoara) települések által közösen szervezett Turisztikai Vásár keretében a helybéliek fél tonna kukoricadarából készítették a laktatós eledelt.

A rekordok Könyvét egy Miami-ból érkezett úr képviselte, aki a három község polgármesterének és Fehér megye prefektusának átadta a diplomákat. A mócok annyira büszkék erre a rekordra, hogy megígérték, a diplomákat fából is kifaragják és a községek bejáratánál el is helyezik azokat. A községek előljárói még augusztusban kifizették a nevezési díjat, ami körülbelül 200 angol fontnak felel meg, sőt még a 800 fontos sürgősségi díjat is, csak azért, hogy a Guinness Book képviselői a megfelelő pillanatban megérkezzenek a világrekord helyszínére.

… és a vásárosok mind megették!

A bálmos egy jellegzetes erdélyi étel, főként a hegyvidéki mócok készítik kukoricadarából, juhsajtból, tejfölből és tejből. Fél tonna kukoricadara, 100 kg tejföl és 60 kg juhsajt főtt az óriási rézüstben, amit erre a különleges alkalomra rendeltek a helybéli üstkészítőktől. Az óriás-bálmos elkészítése, ami körülbelül 600 kg-ot nyomott, 3 órát vett igénybe. A rekord hitelesítése után, kevesebb mint egy óra alatt el is fogyott, ki cukorral, ki savanyú uborkával fogyaszthatta, ízlés szerint. A bálmos eddigi rekordját a 2002-ben, A Hegyek Éve alkalmábó főzött 100 kg-os Fehérvölgy-i (Albac) tartotta, de ez nem volt hitelesítve, mert senki sem képviselte a Rekordok Könyvét. A Pádisi Nemzeti Park fejlesztése Cosmin Covaciu, Fehér megye prefektusa kezdeményezte ezt a Turisztikai Vásárt, amely most került először megrendezésre és amelynek célja az Erdélyi-szigethegység Természetvédelmi Park által kínált turisztikai lehetőségek bemutatása. Ha környezetvédelemről van szó, a kirándulás a terepjárókkal és a quadokkal az Aranyosfő (Scarisoara) –Preluka (Preluca) – Negresti- Sfoartea- Ördöngős-völgy (Cheile Ordancusei) – Girda (Garda) – körúton nem zajlott éppen annak a gondolatnak a jegyében, hogy ez egy természetvédelmi terület. Ellenben az Ördöngős –völgyben rendezett tájékozódási verseny és a jéghegy megmászása azt igazolta, hogy lehet turizmussal foglalkozni anélkül is, hogy szennyezzük a környék tiszta levegőjét. Girdán leleplezték Avram Iancu mellszobrát, és este tűzijátékkal zárták az eseménysort.