Üdülőkomplexum épül Pádison

Beküldve: .

Város a fellegekben
Romániai és külföldi üzletemberekből álló csoport egy új Pádisi üdülőtelep felépítésén dolgozik. A fejlesztés Románia egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb aktuális turisztikai projektje. A befektetendő összeg több tízmillió euróra rúg. Az üdülőváros tervén 6 éve dolgoznak a turizmus területén ismert és elismert üzletemberek. A régi Pádis Menedékház helyén már épülnek a projekthez tartozó első panziók, a Padina 1, a Padina 2 és a Padina 3.

Becslések szerint a Pádison épülő komplexum 3150 turistát tud majd befogadni. A román és a külföldi turisták hamarosan úgy juthatnak fel az Erdélyi Szigethegység szívébe, a Pádis karsztvidékre, hogy nem kell tönkretenniük autóikat a fennsíkra felvezető elhanyagolt utakon. A Bihar Megyei Tanács tervbe vette, hogy felújít néhány megyei utat, többek között a Vasaskőfalva (Pietroasa) - Pádis útvonalat is. A kétsávos autóút tervezett költsége 7,5 millió euró. A Bihar Megyei Tanács alelnöke, Stefan Seremi nyilatkozata szerint ezeknek az utaknak a felújítását már régebben tervbe vették, de különböző okok miatt nem tudták megvalósítani. Most elérkezett az az idő, hogy az utak rendbetételét a régió első számú feladatnak tekintik.


Karsztjelenségek, természeti csodák sehol nem látott bőségben

Az Erdélyi Szigethegység egy igazi gyöngyszem a hegyvidéket kedvelő turisták számára, hiszen aránylag kis területen rengeteg a látványosság: a karsztjelenségek valamennyi válfajától a jégbarlangokon keresztül a szűk szurdokvölgyekig itt mindent megtalál a természetjáró alig pár óra gyaloglásra egymástól. Ha még nem jártál ezen a mesés vidéken, kedves olvasó, feltétlenül látogass el ide, legalább egyszer... és ha már voltál itt egyszer, a szíved úgyis visszahúz. Az Erdélyi Szigethegység központi részén található a Pádis-fennsík. Felérve a hegytetőre, valamivel 1200 fölött egy hatalmas sík vidék tárul a turista elé, összefüggő gyepszőnyeg, amit néha vagy egy patak vagy pedig kisebb tavak szakítanak meg, az örökzöld és lombhullató erdők különös ötvözete is figyelemre méltó, hiszen a megszokottnál jóval magasabban, egy különleges mikroklímában fejlődtek ki. Források, búvópatakok és víznyelők sokasága hívja fel a figyelmet arra, hogy a fűszőnyeg alatt elterülő mészkőbe csodás barlangokat vájt a víz az idők folyamán. Az öregebb fenyők gyökerei alól kioldotta a víz a meszet, megsüllyedtek, némelyikük alatt kisebb tavak keletkeztek. Itt télen-nyáron egyaránt bőségesen van csapadék, sőt, a tavaszi hóolvadáskor ez egész fennsík egy nagy tóvá változik, amíg a víznyelők és a mészkő repedésein keresztül nem szivárog el ez a hatalmas vízmennyiség. Nappal nagyon felmelegszik a levegő, estére viszont lehűl, a hajnali órákban e két légréteg találkozása kb. 1 méteres magasságban mesebeli, sűrű ködöt eredményez. Errefelé a földrajzi formák változatossága és sűrűsége egyedülálló ez egész világon. Nézzünk csak pár olyan nevet, amelyeknek híre messze földre eljutott: a Csodavár, az Aragyásza barlang, az Elveszett világ, az Eszkimó jégbarlang, a Porcika jégbarlang, a Mócok temploma.... Évente több tízezer turista látogat el ide, és az a közös bennük, hogy többségük nem először jár ezen a helyen. A Pádisi fennsíknak megvan az a különös tulajdonsága, hogy újra és újra visszavonzza az idelátogatót.


A Pádisra vezető út

A Pádisi fennsíkot eddig csak terepjáróval lehetett megközelíteni az áldatlan útviszonyok miatt, ennek ellenére ezrével jártak fel a turisták, kockáztatva autóik épségét. Idén ősszel elkezdték az út javítását Nagyvárad felől, a Vasaskőfalva(Pietroasa) és Boga közötti szakaszon, 6 km hosszúságban lekövezték az utat, és majd a SAPARD támogatásból le is aszfaltozzák . A Pádisig fennmaradó 27 km-t is legyalulták és lekövezték. Ezért a beruházásért a Bihar Megyei Tanács felel, és ígéretet tettek arra, hogy két éven belül az egész út le lesz aszfaltozva, hiszen a Kolozs Megyei Tanács is belefoglalta a Regionális Operatív Programba a hozzájuk tartozó útszakasz rendbetételét.


Európai igényeket kielégítő turistaparadicsom

A turizmus fellendítése óriási lehetőség a Pádisi Nemzeti Parknak és az ezen a vidéken élőknek egyaránt, hiszen ide télen is, nyáron is érdemes ellátogatni. A régi Pádis Kabana helyén épülnek már az első villák, amelyek jelzik, hogy itt egy turisztikai központ van kialakulóban. A helybélieket állandó munkalehetőséggel kecsegteti ez az iparág, persze a hagyományokat szem előtt tartva, a gazdasági fellendülés pedig emeli az itt élők életszínvonalát. Ennek a turistaparadicsomnak a tervén már 6 éve dolgoznak romániai és külföldi, a turizmus területén ismert üzletemberek. Ausztria, Olaszország és Kanada hasonló helyein sikeresen működtetnek ilyen vállalkozásokat azok a szakemberek, akiknek becslése szerint a Pádison épülő komplexum ideális körülmények között 3150 turistát tud elszállásolni.


A felépítendő üdülőtelep alkalmazkodik a helyi hagyományokhoz. A szigethegységben épült falvak házai általában egy faághoz hasonlóan vannak elrendezve, így az építendő üdülőfalu iságszerűen elhelyezkedő kisebb-nagyobb panzióból, villából fog állni, ahol a vendégek megkóstolhatják a helyi konyha jellegzetes ételeit, ugyanakkor a világ elismert gasztronómiai különlegességei is szerepelnek az étlapon. Az előírások szigorú betartása mellett Pádis versenyre kelhet bármely hasonló nyugat-európai hegyvidéki üdülővel.
A turizmusban dolgozó legjobb szakemberek vigyáznak arra, hogy a rendezési terv megfeleljen az európai környezetvédelmi előírásoknak, hogy a legkisebb mértékben se károsodjon a környék növény és állatvilága. Ez a beruházás hatalmas változásokat hoz úgy a vidék arculatában mint az ott élő emberek életében. A gazdasági fellendülés, a biztos megélhetés lehetősége az itt élő emberek gondolkodásmódját is befolyásolja, meggátolhatja a munkaerőpiac elvándolrását.


A Pádisi turistaparadicsom változatos lehetőségeket kínál az idelátogatóknak. A hegyi túrák, az alpinizmus vagy a gyógyturizmus (itt sikeresen lehet kezelni a pajzsmirigy-problémákat, az idegrendszeri és légúti megbetegedéseket) mellett ezentúl a téli sportok szerelmesei számára is vonzó célpont lehet. Két, közepes nehézségű sífelvonóval ellátott pályát is birtokba vehetnek, míg a gyerekeknek és a kezdőknek 3-4 kisebb pálya is jut majd.
p.t.