Nem hátrál a ciántechnológiát alkalmazó bányavállalat

Beküldve: .

Verespatak
"Hamis és felelőtlen kijelentésnek" minősítette pénteken az erdélyi Verespatakra színesfémbánya építését tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a romániai környezetvédő szervezetek azon állítását, mely szerint a gyulafehérvári ítélőtábla szerdán hozott döntése végérvényesen leállítja a ciántechnológia alkalmazásának szándéka miatt Romániában és Magyarországon is hevesen ellenzett bányanyitás tervét.


Az ítélőtábla a verespataki önkormányzat által 2002-ben kibocsátott területrendezési tervet jóváhagyó önkormányzati határozatot semmisítette meg. A bányanyitás egyik legnagyobb ellenzője, az Alburnus Maior szervezet ügyvédjei értelmezésében ez a bányaterv leállását jelenti, mivel a jóváhagyás az engedélyeztetés egy alapdokumentuma. Szerintük a vállalkozásnak újra kell kezdenie az engedélyeztetési eljárást.
Cristina Merrill, az RMGC szóvivője ellenben pénteken kijelentette: a bírósági döntés sem a bányavállalat kitermelési engedélyére sem pedig a környezeti hatástanulmány elfogadásának procedúrájára nincs hatással, további részletekbe azonban nem bocsátkozott.
A román Környezetvédelmi Minisztérium egyébként már múlt év szeptemberében felfüggesztette az engedélyeztetési eljárást, mivel a RMGC területrendezési engedélye tartalmilag megegyezik egy korábbival, amelyet a bíróság már felfüggesztett, most pedig végérvényesen érvénytelenített.
A kanadai-román RMGC Verespatakon legalább 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt szeretne kibányászni 17 év alatt. A bányanyitást ellenzik a környezetvédők és Magyarország is, a környezeti kockázatok miatt. A cég ugyanis ciántechnológiát alkalmazna a színesfém-kitermelésben.