Hazatértek a bihari hegyimentők

Beküldve: .

Aconcagua 2008 - Bihor Team
Az amerikai kontinens legmagasabb csúcsát meghódító bihari expedíció tagjai egy hónapos távollét után kedden tértek haza Nagyváradra. Az Aconcagua 6.962 méteres csúcsának legyőzéséről szerdán 13 órakor számoltak be a nagyváradi megyei sajtó képviselői előtt.
- Elértük, amit akartunk, még akkor is, ha a felmerült egészségügyi problémák miatt csak hárman jutottunk fel a csúcsra - nyilatkozta Szokolszky István a csapat vezetője.
- Annak ellenére, hogy mindannyian megfelelő felkészülésen mentünk át, ez bárkivel megeshetett volna. Senki nem tudhatja, hogy ilyen megterhelés alatt hogyan viselkedik a szervezete. - tette hozzá a csapatvezető.
- Az alaptáborban minden hegymászó alapos egészségügyi vizsgálaton esik át és csak a tábor orvosának engedélyével folytathatja az útját. Amennyiben valaki orvosi engedéllyel indul tovább és mégis rosszul lesz, azt ingyenesen lehozzák a hegyimentők, aki viszont az orvosi tiltás ellenére továbbmegy, annak fizetnie kell a mentés teljes költségét. - mondta Pintér István, az Aconcagua Bihor Team 2008 csapat technikai vezetője, akinek már az akklimatizálódás időszakában fel kellett adnia a csúcs megmászását.
(Rövidesen interjút közlünk a bihari Aconcagua-expedíció csapat tagjaival és közzé tesszük lapunkon az általuk készített fotókat.)