24%-kal többet fektetnek ötcsillagos hotelekbe

Beküldve: .

Romániai turizmus
Az elmúlt évben jelentős mértékben növekedtek a felsőbb kategóriájú romániai turisztikai egységek fejlesztésére fordított befektetések. A modernizálásra 24,3%-kal többet költöttek az 5 csillagos hotelek, 5,2%-kal a 4 csillagos és 12%-kal a 3 csillagos vendéglátóipari egységek esetében - állítja az a Romániai Turisztikai Érdekvédelmi Szövetség (FPTR) közleménye. Csökkentették az alsóbb osztályokhoz tartozó turisztikai egységek befogadó-képességét a 2 csillagos hotelek esetében 2,2%-kal, az 1 csillagos szálláshelyeknél 4%-kal és 16,6%-kal azoknál az egységeknél, amelyek nem esnek semmilyen besorolás alá.
2007-ben 1,3%-kal csökkent a csak szálláslehetőséget biztosító turisztikai egységek befogadóképessége (287.158 helyről 283.701 helyre), a legjelentősebb csökkenést, számszerint 6.439 helyet, az egyéb besorolású egységeknél mutattak ki (kempingek, menedékházak, táborok... ) Utóbbiakból jellemzően sok volt az Erdélyi-szigethegység és Pádis környékén, a statisztikákból leszűrhető, hogy itt is jelentősen megváltozott a turizmus jellege.
A turisztikai céllal épült városi panziók befogadó képessége 1001 hellyel bővült, míg a vidéki panzióké 1057 hellyel. Ez azzal magyarázható, hogy a panzió jellegű turisztikai létesítmények kisebb befektetésekből is megvalósíthatóak és az érdeklődés is növekvőben van az ilyen jellegű vendéglátóipari egységek iránt.
forrás: Capital