Az évtized fotókiállítása Erdélyről

Beküldve: .

Tárlatnyitó: 2008.03.16 - 14 óra
„100 féle Erdély" címmmel az évtized fotókiállítása nyílik Erdélyről a március 15-i ünnepi hétvégén. 2008. március 16. és március 30. között, 100 db Erdélyről szóló, óriás fotóból álló kiállítás tekinthető meg Budapesten, a Magyar Televízió Szabadság téri Székháza előtti parkban. A kiállítás védnökei a Romániai Fotóművészek Szövetsége és a Magyar Fotóművészek Szövetsége. A megnyitóra március 16-án, vasárnap délután 2 órakor kerül sor.

A „100 féle Erdély" című kiállításra a szervezők magyar -román pályázatot írtak ki. A nemzetközi fotópályázatra 500 fotográfus 3000 pályaműve érkezett. Közülük választotta ki a kiállításra került legjobb százat és az öt fődíjast a szakértő zsűri. A kiállítás a Budapesti Tavaszi Fesztivál hivatalos programja. A kiállítást a Magyar Köztársaság Kormánya támogatja. Kiemelt támogatója a Magyar Televízió, kommunikációs partnere a Magyar Telekom. A kiállítás ötletgazdája és főszervezője a SuperGroup művészcsoport. A kiállítás ingyenes és éjjel-nappal megtekinthető,, mivel a képeket éjszaka megvilágítják. A kiállítást zenés hanginstalláció egészíti ki, melyet erdélyi nemzetiségek dallamaiból állítottak össze.

A kiállítás üzenete

A „100 féle Erdély" című óriás fotókiállítás célja a hagyományosan soknemzetiségű Erdély megjelenítése, a kulturális különbözőségeken keresztül, melyek jól érzékelhetők a különböző karakterekben, az építészetben, a tárgykultúrában, a természeti és a lakóhelyi környezetben és a szokásokban egyaránt. Az alkotásokon keresztül szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a 21. századi Erdélyben a sokféle kultúrával, és hagyományokkal rendelkező közösségek, és egyének jó példát mutatnak mindenki számára, hogyan lehet a különbözőségek ellenére békességben egymás mellett élni.

A pályázat, a zsűri és a díjak

A pályázat nemzetközi, Magyarországon és Romániában élő professzionális fotográfusokat szólított meg. Olyan 2000 után készült fotókat vártak a szervezők, amelyek besorolhatók a portré fotó, az építészeti fotó, a természet és környezet fotó, a társadalomábrázolás valamint az absztrakt, konceptuális, digitálisan módosított fotó kategóriájába. A pályázat művészeti koncepciója „A multikultúrális Erdély, kulturális különbözőségek, a sokszínű Erdély a XXI. századi Európában" gondolatot fogalmazza meg. A beküldött képeket neves szakmai zsűri bírálta el, melynek elnöke és a pályázatért felelős vezető szakértője Korniss Péter, Kossuth díjas fotográfus. „Rendkívül értékes kiállítás született, mely Erdély gazdagságát a fotográfia változatos eszközeivel tárja fel. Annyi bizonyos, hogy ilyen különleges lehetősége az Erdélyt fényképezőknek eddig még nem volt."- mondta Korniss Péter. A zsűri további tagjai voltak, Petrányi Zsolt, a Műcsarnok főigazgatója, Tóth István, a Romániai Fotóművészek Szövetségének elnöke, Szamody Zsolt, a Magyar Fotográfusok Szövetségének elnöke, Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, valamint Dr. Cristian Lascu, a National Geographic Romania főszerkesztője.
 


 
A kiállítás művészeti vezetője Gőbölyös Luca képzőművész, Balogh Rudolf díjas fotográfus. Összesen 5 fődíj kerül kiosztásra, melynek összege kategóriánként 2000 Euro. Közönségszavazásra is sor került a pályázat honlapján 2008. március 7. és 12. között, amelynek során a legjobbnak ítélt pályamű közönségdíjban részesül, ennek összege 1000 Euro. Gőbölyös Luca elmondta: „A zsűrinek több ezer műből kellett a kiállításra kerülő legjobb százat és a díjazottakat kiválasztania. A kiírás sikerét az is jelzi, hogy Romániából és Magyarországról vegyesen érkeztek munkák, a pályázók fele Erdélyben élő magyar, ráadásul az első pályázatot Bécsből, egy ott élő erdélyi fotóstól kaptuk."

Erdély nemzetiségei

Földrajzi helyzete és a közép-európai történelem viharai folytán Erdély különböző kultúrák találkozásának területe. Jelenleg a többségi román mellett 18 etnikum élt itt, többek között magyarok, szászok, zsidók, cigányok. Lélekszámuk körülbelül két és fél millió, ami Románia lakosságának 10,5 százalékát teszi ki. Az évszázados együttlét kialakította az egymás etnikai, műveltségi, nyelvi, vallási identitása iránti kölcsönös érdeklődést. A multikulturalitás elsősorban az anyanyelv ápolását jelenti, és ezt gazdagítja a többi nyelv és műveltség megismerése. A különböző etnikumok igyekeznek fenntartani a kapcsolatot az anyaországgal, megtartják saját tradíciójukat, de lojálisak a többségi román nemzethez is. Erdély magyar lakossága elsősorban a Székelyföldön és az észak-erdélyi városokban él. Emellett jelentős számban laknak magyarok a Partiumban, Bánságban, Kalotaszegen, a Barcaságon, a Maros, a Szamos és a Kis-Küküllő völgyében, valamint a Mezőségen.