Panzióárak a Püspökfürdőben

Beküldve: .

Árlesen a Nagyvárad melletti fürdővárosban
Legutóbb Románia legnagyobb fürdővárosa, a Nagyvárad melletti Félixfürdő árait vettük górcső alá. Most a nyugat-romániai nagyváros mellett található másik nagy múltú turisztikai és gyógyászati központ, a Püspökfürdő (Május 1 fürdő) szálláslehetőségeinek és legnagyobb strandjának, a Vénusz strandnak az árait térképeztük fel. Míg a Félixfürdőn első sorban a hatalmas hotelek kínálják a szolgáltatásaikat, addig a Püspökfürdőn az utóbbi időben gombamód elterjedő kis, családias, 10-12 szobás panziók várják tárt kapukkal a vendégeket.
A püspökfürdői gyógyvizet évszázadok óta ismerik és használják reumás, ízületi és nőgyászati panaszok enyhítésére. A Püspökfürdő elnevezés 1374-ből ered, amikor a terület, a rajta levő gyógy-forrásokkal a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség tulajdonát képezte. A 18. századi Lotusbeszámolók, már szervezett fürdő-turizmusról tesznek említést. A gyógyításra használt termálvíz 34-39 C-fokos, valamivel hidegebb, mint a Félix-fürdői. A Püspökfürdőn van Románia egyetlen működő hullámmedencéje és mindössze 3 kilométerre található a környék egyedülálló látványossága: a betfiai karszt-fennsík. A legtöbb embernek mégis a Püspökfürdő kapcsán a Tündérrózsa (Nymphaea lotus varietas thermalisés) jut az eszébe, amely természetes körülmények között csak itt található meg egész Európában.
A püspökfürdői Vénusz strandon 14 medencét vehetnek igénybe a fürdőzni vágyók. A híres püspökfürdői termálvízzel töltött medencék között trambulinnal ellátott medence, az úszók számára pedig 2 méter mély, hideg vizű úszómedence is található. Aki tengerparti élményekre vágyik igénybe veheti a nem messze található hullámfürdőt is. A Május 1, a Félix-fürdő mellett egyre keresettebb turisztikai célpont, nem csak a környező országokból érkezők számára. Az ide érkező gyógyulni, felfrissülni vágyók mellett azok is eltölthetnek itt néhány pihentető napot, akik célpontként a Pádis-tetőt, vagy az Erdélyi-szigethegység más turista-paradicsomait tűzték ki, vagy akár azok az üzletemberek, akik csak átutaznak Nagyváradon az ország belső részei felé.
A püspökfürdői panziókban a kétágyas szobák árai átlagosan 60 RON és 100 RON között mozognak, a reggeli általában benne van az árban, ahol nincs kb. 10 lejért lehet igényelni. Míg a magán-szállásadóknál már 40 RON/szobáért meg lehet szállni, a kiemelt körülményeket biztosító panziókban az egyágyas szobáért 120 - RON-t, a kétágyas szobáért 160 RON-t, a háromágyas szobáért pedig 220 RON-t kérnek. Az apartmanok árai 100-120 RON-tól kezdődnek és 220 RON-ig nőnek. Vannak extra-szolgáltatásokat (szauna, úszómedence, wellness) kínáló panziók is, amelyekben a szoba/éj/fő ára elérheti a 300 RON-t is. Az utóbbi időben már egyre több püspökfürdői panzió saját, termál vizű medencével rendelkezik, amelyeket éjjel-nappal igénybe vehetnek a panzió vendégei. A fürdőmedencék használati díja általában benne foglaltatik a szobák árában.

(100 RON ~ 6800 HUF)

Vénusz Strand - jegyárak:
- Felnőttjegy: 7 RON
- Gyermekjegy (2-14 éves kor között): 4 RON
- 2 éves korig ingyenes


Néhány hónapja mind a Félix-fürdő, mind a Püspökfürdő területén parkolójegy vásárlása kötelező.
A püspökfürdőn 1 RON-ba kerül az egynapos parkolójegy.