Sátorozók a Glavoi-réten

Beküldve: .

Beindult a nyári turistaszezon Pádison
Május elsejével - ahogy az lenni szokott - elkezdődött a nyári turistaszezon Pádison. A vad-kemping szerelmesei több száz sátorozásra alkalmas helyet találhatnak az Erdélyi-szigethegységben. Ugyanakkor sokan nem tartják be az íratlan és írott turisztikai szabályokat és a magyar nyelvű figyelmeztetések ellenére életveszélyes helyekre merészkednek. A bihar megyei turizmussal kapcsolatos aktuális problémákról, a kirándulókat érintő legfontosabb információkról Lucian Nistor-t, a Bihar megyei Barlangi- és Hegyimentő Szolgálat technikai igazgatóját kérdeztük.

- Milyen állapotban van a Pádisra vezető út? Fel lehet jutni egy átlagos személyautóval vagy kizárólag terepjáróval javasolt nekivágni az útnak?

- A Pádis fennsík és a Glavoi rét felé vezető út bármilyen személygépkocsival járható, igaz ugyan, hogy van néhány rövidebb útszakasz, ahol az út állapota nem túl jó. A nagyon alacsony hasmagasságú autókkal csak óvatosan lehet közlekedni és persze nagyon sok függ attól is, hogy mennyire gyakorlott autóvezető, aki a volán mögött ül.
- Megkezdték már a beígért útjavításokat?
- Igen, a javítási munkálatok folyamatban vannak. Legelőször a Vasaskőfalva (Pietroasa) és Boga üdülőfalu közötti szakaszt újítják fel. Előfordulhat az is, hogy épp a munkálatok miatt az utat egy rövid időre lezárják, de a várakozási idő általában nem haladja meg a 20-30 percet.
 

- Van-e még hó Pádison? Járhatók-e a jelzett turistautak?
- A hó már teljesen elolvadt, valamennyi turistaút teljes hosszában járható.
- A Csodavár kilátói katasztrofális, életveszélyes állapotban vannak. Több éve ígérik a helyreállításukat...
- A csodavár kilátóinak felújítása folyamatban van. Reméljük, hogy mihamarabb befejezik a munkálatokat és újra biztonságosak lesznek a kilátók.
- Lehet-e tudni, hogy a május eleji hosszú hétvégén hány turista ment fel Pádisra?
- Pontos számokkal nem rendelkezem, de május elsején több mint 40 sátort lehetett látni a réten. Most még éjszakára körülbelül 2-3 Celsius fokig süllyed a hőmérséklet, úgyhogy annak, aki sátorozni akar, szüksége van egy jó hálózsákra. Most is rengeteg magyarországi turista jött fel Pádisra május elsején és az azt követő hétvégén is. Ennek kapcsán szeretném felhívni minden magyarországi turista figyelmét, hogy az Eszkimó jégbarlangba szigorúan tilos bemenni! Az említett hétvégéken 6 magyarországi turistacsoportot mentettünk ki onnan, akik bementek fotókat készíteni. Bár viszonylag könnyű lejutni, visszamászni a meredek, jeges lejtőn életveszélyes. A szolgálatos hegyimentő kollégáink folyamatosan járőrözni fognak ezen a környéken, és ha valakit ki kell tessékeljenek a barlangból, az borsos pénzbírságra számíthat. A büntetés összege 100 RON-tól 1000 RON-ig terjedhet. (kb. 7000 Ft-tól 70.000 FT-ig) Nem hiszem, hogy pár fotóért érdemes ekkora pénzbírságot fizetni. Ráadásul a barlang bejáratánál magyar nyelvű tábla is jelzi, hogy szigorúan tilos a belépés.
Pásztai Tünde