Épül a nagyváradi körgyűrű

Beküldve: .

2008. május 31.
Még csak egyetlen helyen, de elkezdődött a váradi körgyűrű építése a Metro áruház közelében. A munkálatot a Selina cég végzi és egy hete látott neki. Csütörtökön a megyeszékhelyen járt az Országos Autópálya és Országút Társaság elnöke, hogy ellenőrizze a munkát. Rövid terepszemléjét óriási dudálással zavarták meg a járhatatlan úton közlekedő kamionosok. Alig másfél hete írta meg a Reggeli Újság, hogy áldatlan állapotok uralkodnak a Nagyváradot elkerülő úton. Az aszfalt borzalmasan rossz állapotban van, a sofőrök csak lépésben tudnak haladni.

Nem volt ez másképp csütörtökön sem, amikor Váradra érkezett Bukarestből az Országos Autópálya és Országút Társaság elnöke, Dorin Debuceanu, akit Mircea Ghitea kormánybiztos és Beniamin Rus, a Selina építkezési vállalat résztulajdonosa kísért ki a körgyűrűnek a Metro áruház melletti vasúti átkelő menti szakaszához.

A körgyűrűnek a kettes hőerőmű és a Kolozsvári út közötti szakaszán sem volt más a helyzet. Mindkét irányban csak lépésben tudtak haladni a gépkocsik, több kilométeres sorban várakoztak a vezetők. Dorin Debuceanu terepszemléje során a sajtó képviselőinek ismertette az elkerülőút átépítésének, modernizálásának szakaszait. A váradszentmártoni és az Aradi úti kereszteződések közötti, néhány éve felújított részt is négysávosra bővítik, erre a jövő héten írják ki a versenytárgyalást. Ugyancsak a tervezési stádiumban állnak a Metro mellett a vasúti sínek fölötti és Váradőssiben a Sebes-Körösön építendő hidak, melyek megépítésére szintén a közeljövőben írják ki a versenytárgyalást. Az Árpád fejedelem (Ştefan cel Mare) úti vasúti hídtól az Aradi úti körforgalomig 5,3 kilométeres, illetve a szentmártoni úttól a Kolozsvári útig a 3,5 kilométeres szakaszt a Selina építi. Utóbbit másfél év alatt kell elkészíteniük, az 5,3 kilométerest pedig három éven belül. Dorin Debuceanu elmondta még, a körgyűrű megépítése több mint 50 millió euróba kerül.
Borsi Balázs, Reggeli Újság