Adóügyi együttműködés

Beküldve: .

Románia - Magyarország
Az adóügyi együttműködés továbbfejlesztéséről, kiszélesítésének lehetőségeiről tárgyal a magyar és a román adóhatóság. A kétnapos magyarországi találkozó keddi ülésnapján a várhatóan ősszel aláírandó együttműködési megállapodás tervezetét tárgyalták meg Szikora János, az APEH elnökének vezetésével.
Az együttműködési megállapodás megkötéséről 2007 novemberében írt alá szándéknyilatkozatot a két hatóság Romániában, Nagyszebenben. Az új megállapodás-tervezet négy fő területre koncentrál: a tapasztalat- és véleménycserére, az információcserére és behajtási jogsegélyre, az egyidejű adóellenőrzésekre, valamint a régiók közötti közvetlen együttműködésre.
Magyarország és Románia között 1996 óta hatályos a kettős adóztatás elkerülésére és az adóztatás kijátszásának megakadályozására szolgáló egyezmény, amelynek alapján rendszeresen és kölcsönösen tájékoztatják egymást az adóhatóságok az egyes, adóigazgatást érintő jogszabályokról és azok változásairól, az adóztatás során alkalmazott módszerekről, az egyes adónemek ellenőrzési mechanizmusáról.
forrás: transindex.ro