Rafting és barlangturizmus a Biharban

Beküldve: .

Ajánlott turisztikai csomagok
Rafting az Erdélyi-szigethegységben
A közelmúltban írtunk arról, hogy a romániai Bihar és a magyarországi Hajdú-Bihar megyék közt turisztikai együttműködés jött létre Egységesség és diverzitás az Eurorégió turizmusában címmel. Most induló sorozatunkban a megállapodás alapjául szolgáló füzet anyagát felhasználva mutatjuk be Bihar megye turisztikai célpontjait. Sorozatindító cikkünkben a sziklamászás, a rafting, a kanyoning és a barlangászás lehetőségeit rejtő Turisztikai csomagokat tárjuk Önök elé.
 
 
Sziklamászás, kanyoning, rafting

A sziklamászásra rengeteg hely és alkalom adódik az Erdélyi-szigethegységben. A legjobban kiépített falak a Sebes Körös völgyében Sonkolyos és Rév környékén találhatóak. Az említett helyek autóval Magyarország felől Nagyváradon keresztül közelíthetőek meg az E60-as útról (Topa de Cris településnél) Sonkolyos felé kell letérni. Tavasszal és nyáron izgalmas élmény lehet a raftingolás, amelyhez kiváló környezetet és feltételeket találhatunk a Sebes Körös Csarnóháza (Bulz) és Rév (Vadu Crisului) közötti szakaszán vagy a Köves Körös Boga és Vasaskőfalva közötti szakaszain. A kanyoningot a Száraz völgyben (Valea Seaca), a Galbena-szorosban, a Nagy-Bihar csúcsai alatti vízeséseken és az Oselu-völgyében lehet kipróbálni, főként nagyobb esőzések után, vagy tavasszal a hóolvadást követően. Mivel ezekhez a sportokhoz megfelelő felkészültségre, felszerelésre és tapasztalt vezetőkre van szükség, kérjük vegyék fel a kapcsolatot a Bihar Megyei hegyi- és Barlangi Mentőszolgálattal. (elérhetőségük nyitóoldalunkon megtalálható)

Barlangturizmus

Bihar megye romániai és európai szinten is egyedülálló barlangrendszerekkel rendelkezik. Ezek nagy része a nagyközönség számára nem látogatható, egyrészt mert védett területnek számít, másrészt legtöbbjük komoly barlangász-felkészültséget és tapasztalatot igényel. Azért említjük meg itt őket, mert jelentőségük európai mércével mérhető. A legfontosabb, jelenleg nem látogatható barlang, Románia leghosszabb földalatti járatrendszere a több, mint 50 kilométeres Szelek-barlangja. Az Erdélyi-szigethegységben található hatalmas zsombolyok legmélyebbike a V5-ös zsomboly -642 méteres.
 
Medve barlang
 
A több ezer Bihar megyei cseppkőbarlangból néhány már most kivilágítva és kiépítve a látogatók rendelkezésére áll. Az európai hírű cseppkőbarlang, az 1975-ben felfedezett, majd 1980-ban megnyitott kiskoh-i Medve-barlang évente több, mint 200.000 látogatót vonz. Csodálatos cseppkőképződményei mellett jelentőségét az adja, hogy itt találták meg a 20.000 évvel ezelőtt élt barlangi medve (Ursus Spelaeus) több példányának csontvázát. A közelmúltban újították fel az elektromos hálózatot a Körös-révi Zichy-barlangban, amely évtizedes elfeledettség után immár újra feltárja cseppkővilágát az érdeklődők előtt. Szintén a Rév-Sonkolyosi szurdokban található a Nagy-Magyar barlang, amelyben a bronz-korban élt ősember használati tárgyait találták meg. A kivilágított barlang falai mentén kiállított tárlókban – többek között – ezek az eszközök is megtekinthetők. Az Aranyos-völgyében található, a világ második legnagyobb jégtömbjét rejtő Szkerisórai jégbarlang. A Zichy-barlanghoz hasonlóan a jégbarlang bejáratánál idegenvezető várja a turistákat, nála lehet jegyet váltani és információkat igényelni.

Csodavár

A látogatható barlangok között kell megemlítenünk a Csodavár – részben beszakadt – barlangrendszerét, amely kiépített (de inkább csak száraz időben ajánlott) útvonalon bejárható alsó- illetve felső útszakasszal rendelkezik (jelzett turistautaink között megtalálható a Csodavár körút – részletes útvonal-térképpel). A Csodavár Európa egyik legnagyobb és méretei révén legmegdöbbentőbb exo-karszt jelensége.
A hihetetlenül gazdag Bihar megyei barlang-örökség csupán néhány gyöngyszemét emeltük most ki. Ezek, azok a természeti csodák, amelyeket elsőként érdemes felkeresnie annak, aki most ismerkedik az Erdélyi-szigethegység rejtelmeivel. Ha felkeltettük érdeklődését kérjük böngésszen tovább lapunkon. A www.padisinfo.hu Turistautak menüpontja alatt a fent említett túracélpontok megközelítési lehetőségeit is megtalálhatja.
 
A Medve-barlangról rövidesen részletes leírást közlünk.
A Turisztikai csomagokat bemutató sorozatunkban pedig az Üzletkötési turisztikai csomagokkal jelentkezünk két hét múlva.
 

Pásztai András