Nagyváradi plázaláz

Beküldve: .

Négy új bevásárlóközpont épül
A készülő Tiago MallEgyszerre négy bevásárlóközpont épül jelenleg Nagyváradon. A plázák közül három egymás közvetlen közelében, az Aradi úton várja majd a vásárlókat. Valóságos „plázaláz” dúl a nyugat-romániai nagyvárosban. Miután a legelső olyan vidéki városok között volt, ahol bevásárlóközpont épült – a 2003-ban átadott, és azóta tovább bővített Lotus Market – , az idén négy újabb kereskedelmi központ épül a Partium fővárosában.

A négy létesítmény közül ráadásul három – a Tiago Mall, az Era Shopping Park és a Stop.Shop – egymás közvetlen közelében várja majd a vásárlókat: a város Arad felőli kijáratánál, egymástól néhány száz méterre épülnek, öszszesen mintegy 180 millió euró értékű befektetés részeként, és együttvéve mintegy 100 ezer négyzetméternyi vásárlási felületet biztosítanak. A negyedik bevásárlóközpont, a Nagyvárad Plaza a belvárosban, az egykori nagypiac helyén épül.
A „plázasugárúttá” előlépő Aradi úton – amely a repülőtér irányába is vezet – először az ír tulajdonban lévő Mivan ingatlanfejlesztő kezdett építkezésbe. A Tiago Mall mintegy 25 ezer négyzetméter bérelhető felülettel várja majd az érdeklődőket. Az ősszel megnyíló bevásárlóközpont Európában is újdonságnak számító közönségcsalogatóval készül: itt kap helyet a The Light nyolctermes multiplex mozi, amely az Európai Unióban elsőként kizárólag digitális technológiával üzemel, és összesen 1100 férőhellyel rendelkezik. (A városban ez lesz a második multiplex mozi, a Lotus Marketben ugyanis évek óta üzemel az öttermes Hollywood Multiplex).
 
Lotus Market

A második jelentős Aradi úti beruházás a görög Omilos Group nevéhez fűződő Era Shopping Center. Ez 83 ezer négyzetméternyi beépített felülettel rendelkezik majd, és retail park formájában működik. Többek között a Carrefour, a Bricostore, a Mobexpert, a Media Galaxy és Cinema City telepszik majd meg itt, de ezeken kívül öszszesen mintegy száz különféle üzlet várja majd a vásárlókat. Emellett bankfiókok, gyógyszertár, postahivatal, éttermek és játszóházak is létesülnek.
A harmadik beruházás az Immoeast Austrian befektetési alap nevéhez fűződik, amely a kolozsvári Polus Center bevásárlóközpontban is részesedéssel rendelkezik. A nagyváradi beruházás egy új hálózat első eleme lesz: a jövő évben megnyíló Stop.Shop az S+B Grouppal közös beruházás eredményeként épül meg, 30 millió eurós befektetéssel, és 17 ezer négyzetméternyi felületet hoznak létre. A nagyváradival párhuzamosan Marosvásárhelyen is épül Stop.Shop, és hamarosan Szatmárnémetiben és Aradon is megkezdődik a bevásárlóközpontok építése.
A Nagyvárad Plaza némiképp kilóg a sorból, hiszen az előbbiekkel ellentétben nem a város szélén, hanem a központban épül egy, a kilencvenes évek elejéig élelmiszerpiacnak otthont adó telken. Az AEDAS Architects Ltd. által tervezett, a Washington állami nyugdíjalap tulajdonában lévő Cetatea Nouã Kft. által építtetett háromemeletes épületkomplexum idén megnyíló, 5900 négyzetméteres részében többek között Spar hipermarket is helyet kap, emellett 12 ezer négyzetméternyi irodafelület létesül, valamint vendéglők és kávéházak is nyílnak. A pláza alatt kétszintes, 278 férőhelyes mélygarázs épül, jövőre pedig szállodával és pénzügyi-banki szárnynyal bővítik.
forrás: www.kronika.ro