Közlemény

Beküldve: .

Bihar Megyei Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat (Salvamont Bihor)
Kedves túrázók és túraszervezők! Szeretnénk felhívni a figyelmeteket néhány fontos tudnivalóra: Az Erdélyi-szigethegység Termeszetvédelmi Park területén érvényben lévő jogszabályok a természet és a természetjárók érdekeit védik, ezért a betartásuk valamennyiünk érdeke. Azoké, akik a természet szépségeiben szeretnének még sokáig gyönyörködni, akik kikapcsolódni, pihenni járnak a hegyekbe, és a mi érdekünk is, akik a bajbajutott turisták megsegítésén ügyködünk.
Az www.parcapuseni.ro oldalon talalhatóak az információk, hogy milyen tevékenységek és milyen formában elfogadhatóak. Itt kiemelném a kulturált természetjárást és táborozást, a jelzett turistaösvényeken való közlekedést, a tiszta környezet megóvását. De szintén ide tartozik a túravezetők azon kötelessége, hogy a tervezett programról, és útvonalról írásban tájekoztassák a hegyimentőket ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ), illetve a park felügyelőségét, akiktől egyes tevékenységeikhez engedélyt is kell kérjenek. Az értesítésnek tartalmaznia kell a szervező jogi- vagy magánszemély nevét, adatait, a túra-tervet, a csoport létszámát illetve a kapcsolattartók telefonszámait. A bejelentés elmulasztása komoly pénzbírságot vonhat maga után!
Újra felmerül a kérdés, hogy mindezt miért emlegetjük most. A valasz egyszerű, azért, mert a közelmúltban egyre több a felelőtlenül útrakelő turista, akiknek sokszor csak az a bűne, hogy megbíznak a botcsinálta idegenvezetőkben, akik hülyeséget hülyeséggel halmoznak. Elindulnak olyan útvonalakon, amit rosszul ítélnek meg, habár ki van írva, hogy milyen hosszú és mennyi időt vesz igénybe az adott útvonal  bejárása, ennek ellenere meglepődnek, hogy rájuk esteledik, ráadásul elemlámpa nincs szinte senkinél... Ezért van fenn a honlapunkon minden túraútvonal térképe: www.padis.hu -n a hivatalos jelzett túraútvonalak térképe. Ezeket kell használni, hogy ne ütközzünk problémás és veszélyes helyzetekbe.

  (a szerk.)