Vezessünk óvatosan Romániában

Beküldve: .

Egyes szabálysértésekért könnyen ugorhat a magyar hajtási
Aki külföldi állampolgárként Románia területén közlekedési kihágást követ el vagy kisebb balesetet okoz bonyolult tortúrának nézhet elébe. A jelenlegi törvények értelmében könnyen a román rendőrök zsebében landolhat a vezetői engedélye. Aki nincs tisztában a jogaival csak hónapok múlva kapja kézhez hajtásiját, miután az végigvándorolt a román bürokrácia útvesztőin, érintve az illető országok nagykövetségeit is. Van azonban egy másik lehetőség is, amire most szeretnénk felhívni a figyelmet.

Sokan nem tudják, hogy külföldi állampogárként akár két napon belül, helyben visszaszerezhetik az autóvezetésre jogosító okmányukat, ha nyilatkozatot tesznek, hogy nem vezetnek a büntetésben meghatározott időszakban (általában 60 vagy 90 nap) Románia területén.
Aki teheti azonnal vegye fel a kapcsolatot román nyelvtudású ismerősével!
Az okmány visszaigényléséhez közjegyző előtt hitelesített román nyelvű nyilatkozatot kell tenni, mely szerint a vétkes sofőr kijelenti, hogy nem vezet Románia területén a büntetésben meghatározott ideig. A nyilatkozatban határozzák meg pontosan mikor szeretnék elhagyni az országot, mert azon a napon kaphatják vissza a jogosítványt, legkorábban 48 óra múltán. A nyilatkozatot a büntetés jegyzőkönyvének, és - ha volt ilyen - a pénzbírság befizetését igazoló számlának a másolatával be kell nyújtani az illetékes közlekedésrendészeti szervhez. A pénzbírság befizetéséről szóló számlát ne felejtsék 15 napon belül visszavinni a rendőrörsre, ahol a jegyzőkönyvet kiállították. Ezzel az eljárással elejét lehet venni a hónapokig tartó procedúrának.
(Ha Önnek volt balesete vagy hasonló „ügye” a román rendőrséggel, kérjük ossza meg velünk, írja meg e-mailben, mindannyiunk okulására.)

Ismét felhívjuk a figyelmet, hogy a Király-hágón átvezető Nagyvárad-Kolozsvár közötti E60-as úton augusztus 20-ig fokozott ellenőrzésre és radarokra lehet számítani.
p.a.