Modernizálják a pádisi utat

Beküldve: .

Két útépítési projekt is napirenden van
A Bihar megyei turistaparadicsom, a Pádis-fennsík megközelíthető az E60-as Nagyvárad-Kolozsvár útvonalon fekvő Bánffyhunyad felől és az E79-es Nagyvárad-Belényes-Kisszedres-Vasaskőfalva útvonalon. Eddig mindkét útvonalon kizárólag terepjáróval volt ajánlatos elindulni. Most azonban változik a helyzet. Első lépésben, 2007 őszén elegyengették a Belényes felől felvezető utat, eltüntették a kátyúkat, jelenleg pedig építik a vízelvezető csatornákat és a hegyomlást meggátló támfalakat. A Vasaskőfalva (Pietroasa) – Boga útszakasz átadási határideje Augusztus 31.

A Pádis fennsík közigazgatásilag több községhez tartozik, az egyik ilyen község Bunteşti (Bontesd). Sorin Degău Bontesd község polgármestere elmondta:
Jelenleg két projekt van napirenden a pádisi utak felújítására. Az egyik a 6 kilométeres Vasaskőfalva-Boga útszakasz leaszfaltozása, amelynek kivitelezése folyamatban van. Erre a projektre egy SAPARD-program keretében kerülhet sor.
Arra a kérdésünkre, hogy miért nem Vasaskőfalva határától, csak a mintegy két és fél kilométernyire található kőbányától kezdődik az aszfaltozás, a polgármester elmondta, hogy a kérdéses útszakasz kommunális útnak számít a jelenleg építés alatt álló megyei úttal ellentétben, de arra is meg fogják találni a támogatási lehetőségeket.
Most terjesztenek be a támogatás elnyerésére egy nagy, átfogó útépítési projektet, amely összeköti Belényest Bánfihunyaddal átszelve az Erdélyi-szigethegység és a Természetvédelmi Park központi részét, természetesen a Pádis-tetőt is. Ebben a projektben két megye Bihar és Kolozs együtt vesz részt. A bihar megyei útszakasz kiépítése több, mint 25 millió euróba fog kerülni. Az új út kérdése olyannyira aktuális, hogy a támogatás megszavazása még ebben a hónapban az illetékes uniós bizottság elé kerül. Amennyiben odaítélik a pénzeket, a kivitelezés is megkezdődhet és az új utat két éven belül átadják.
Az Erdélyi-szigethegységet átszelő út

Még egyszer felhívjuk a figyelmet:
a Nagyvárad-Belényes-Kisszedres-Vasaskőfalva-Boga-Pádis-tető útvonal (köves, de elegyengetett út) jelenleg is jól járható bármilyen személyautóval, de a Bánffyhunyad-Havasrekettye-Ponor Ék-Pádis-tető útvonalon kizárólag nagy hasmagasságú autóval vagy terepjáróval érdemes elindulni!
p.a.