Épülnek Pádis ékkövei: a Padinák

Beküldve: .

Uniós színvonalon is lehet turizmust tervezni Pádison

A Pádis-fennsík a felszínén és a felszíne alatt található hihetetlen mennyiségű természeti csoda révén Románia és Európa egyik legkülönlegesebb turisztikai térsége. Megannyi csodájával jelenleg mégis egy infrastruktúra nélküli elhanyagolt turistatelep képét mutatja.  Szerencsére a terület turisztikai jelentőségét és értékét ismerő üzletemberek európai színvonalú szálláshelyek kiépítésén dolgoznak. Az egykori Pádis menedékház mellett javában épülnek az új panziók, a Padinák.

A Pádis-fennsíkra egy fél éve Belényes felől legyalult úton lehet feljutni. Nagyvárad felől egyértelműen az E79-es Nagyvárad-Belényes-Kisszedres-Vasaskőfalva-Boga-Pádis útvonalat ajánljuk. Akik már ismerik Pádist – ismerik a felmerülő problémákat is. Akik először járnak itt, a sehol nem látott csodák mellett néhány meglepő dologgal kell szembesüljenek.
Például az Európából érkezőnek különös, hogy eddig senkinek nem szúrt szemet a rengeteg szemét, a sok rozsdás, összetákolt barakk és a sok véletlenszerűen és ötlet nélkül összerótt panzió, amelyek jelenleg a „választási lehetőség nélküli választékot” kínálják szálláslehetőségként Pádison. A környékbeli polgármesterek összefogása révén a közelmúltban a szemetet összegyűjtötték, de az „úgynevezett” turisták (sajnos) biztosítják a hulladék-utánpótlást, másrészt a barakkok és a viskók is maradtak. Úgy tűnik nincs olyan szervezet, amely felemelné a szavát a turistaparadicsomot elcsúfító koszfészkek ellen. A természetvédelmi park emberei, az úgynevezett ranger-ek is csak cikáznak ide-oda a terepjáróikkal a fennsíkon, de a porfelhők- és a szénmonoxid - eregetésén kívül nincs látható eredménye a jelenlétüknek. Félreértés ne essék, távolról sem szeretnénk senkit elriasztani a Pádis-fennsíktól! Nem is lehetne, hiszen a térség természeti adottságai miatt a turisták özönlenek a fennsíkra - sátor-erdők épülnek - miközben a kempingezéshez az alapvető higiéniai feltételek sincsenek biztosítva. A Padinák megépülésével egy új, európai minőségi szintre emelkedhet a térség turizmusa. (A Pádis-fennsík turisztikai értékesítésében a következő lépés a kiépítendő Padis-Lazuri üdülőközpont lesz, melynek terveiről a napokban közlünk cikket.)
A Padinák az európai uniós normáknak megfelelő háromcsillagos szálláshelyek lesznek és a beépített tetőtérrel együtt összesen öt szinttel rendelkeznek majd. Mindegyik 40 férőhellyel áll a vendégek rendelkezésére, tehát összesen 120 személy befogadására képesek. A Padinákban lesznek egy- és kétágyas szobák, apartmannok, egy protokol szoba, egy csodálatos panorámával rendelkező terasz, az alagsorban pedig egy kaszinó- vagy wellness-terem.
Köteles Gyyula
Köteles Gyula építészmérnök neve az évtizedek folyamán többszáz bihar megyei és nagyváradi épülettel kapcsolódott össze. A kezdetektől – 2006 őszétől – ő vezeti a Padinák kivitelezési munkálatait. Elmondta, hogy az agyagos talaj miatt különösen nagy hangsúlyt fektettek az épületek statikai kérdéseire, már a tervezés kezdeti fázisaiban is. Hasonló építkezésekben komoly tapasztalatokkal rendelkező ausztriai, németországi és olaszországi szakemberek véleményét kérték ki, hatalmas beton ballasztokat építettek a hotelek talapzatába, szerkezetüket pedig a nyugat-európai hegyvidéki hotelek mintájára tervezték meg.
- Épület-statikai szempontból ilyen stabil szerkezetű és az uniós szabványrendszernek megfelelő ötszintes épületet nem találni az egész Erdélyi-szigethegységben. A Padinák etalonnak fognak számítani a hegyvidéken épülő hotelek, panziók körében. - nyilatkozta Köteles Gyula. - A terveket a bukaresti Építészeti Intézetben készítették el (Institutul de Architectura Bucuresti) és folyamatosan egyeztetünk a tervezőkkel. A felhasználandó építőanyagok minőségéből nem engedünk – ez nem képezheti vita tárgyát. Csak a legjobb minőségű anyagokkal dolgozunk - ha Romániában épp nincs megfelelő, külföldről hozatjuk be.
Az Erdélyi-szigethegységben található összerótt viskók, a tervezés és elképzelés nélküli, régi házakhoz hozzáépített, panzióknak nevezett építmények között – már most egyértelmű, hogy a Padinák egy teljesen más – európai mércével mérhető minőségi szintet képviselnek.
Láthatóan szigorú alapossággal és pontossággal végzik a munkát az építők, pedig minden évben keményen meg kell küzdjenek a természettel. Pádist évente 7 hónapon át vastag hótakaró fedi, ezért a téli időszakban lehetetlen kinn dolgozni, de nagyobb esők miatt nyáron is le kell állítani az építkezést. Amennyiben az idén sikerül a tél beálltáig felépíteni mindhárom panzió tetőszerkezetét és befedni azokat, akkor november-decembertől elkezdhetik a belső munkálatokat és - az eredeti elképzelésnek megfelelően - 2009 őszére átadhatják a Padinákat.
- 2006 szeptember 4-én kezdődött az építkezés és december 15-ig – amikor lehullott az első hó – sikerült beöntenünk az 1-es és a 3-as és részben a 2-es Padina alapzatát. - olvassa naplójegyzeteit Köteles Gyula. - 2007-ben már nem volt ilyen kegyes hozzánk az időjárás, hiszen május1-től csak november 10-ig lehetett dolgozni, akkor lehullott a méteres hó és elzárta Pádist a külvilágtól. Amióta 2007 őszén lesimították a Pádisra felvezető utat jelentősen javult a helyzetünk, hiszen sok munkagépet csak azóta tudtunk feljuttatni, mint például a darut is.
A múlt
A Padinák
A Padinák tulajdonosai az építkezésre vonatkozó összes hatástanulmányt elkészítették, uniós normák szerint értékelték és megvitatták hasonló hegyvidéki építkezésekben tapasztalatot szerzett szakemberekkel. A szennyvíz problémájának megoldására például régóta többféle technológia létezik. Az ausztriai, német- és olaszországi panziókban is alkalmazott legmodernebb, és az uniós normáknak is megfelelő eljárást, a vízgyűjtő rendszerben történő semlegesítést fogják alkalmazni a Padináknál is.
Aki az elmúlt hónapokban személyesen járt fenn Pádison, valószínűleg egyetért velem: a tájba illeszkedő, családias Padinák valódi ékkövei lesznek a Pádis-tetőnek és végre méltó infrastruktúrát kínálnak majd a pádisi kulturált turizmus kialakításához.
Pásztai András