A Padis-Lazuri projekt

Beküldve: .

Pádis csodáihoz méltó üdülőtelep épül

Padis-LazuriMint arról már többször cikkeztünk megfelelő infrastruktúra hiányában jelenleg csupán a vadkempingezésre van lehetőség Pádison, mégis özönlenek ide a turisták. Adottságai révén Bihar megye legkülönlegesebb természeti csodája jelenleg kihasználatlanul, magára hagyottan áll. A térséget jól ismerő, a megye turizmusában több évtizedes múlttal rendelkező romániai szakemberek most megvalósíthatják azt, amire évtizedek óta senki nem volt képes: Pádist a rangjához méltó turistaparadicsommá emelhetik.

Egy európai uniós normáknak megfelelő üdülőtelepet terveztek ide az Erdélyi-szigethegységben eddig nem jellemző szakszerűséggel és részletességgel kidolgozva egy ilyen projekt valamennyi vonatkozását. A beruházók az uniós normák szerinti engedélyeztetési folyamat valamennyi állomását végigjárták, hatástanulmányokat és környezetvédelmi felméréseket készítettek és külföldi szakértők véleményét kérték ki. Ausztria, Olaszország és Kanada hasonló helyein sikeresen működtetnek ilyen vállalkozásokat azok a szakemberek, akiknek becslése szerint a Pádison épülő komplexum és a környező túracélpontok 3150 turistát tudnak majd egyszerre kiszolgálni.
Az 552/26.08.2004 számú kormányrendeletben a területet Természetvédelmi Parkká nyilvánították, azzal a kitétellel (3. cikkely, b. pont), hogy turisztikai tevékenység folytatható itt. A Bihar Megyei Tanács 62/26.08.2004-es sürgősségi rendelete értelmében olyan területrendezési és infrastrukturális beruházásokra kerül sor, amelyek megteremtik a feltételeket a terület turisztikai parkká nyilvánításához. A fejlesztés részeként kerül kiépítésre a kétsávos, aszfaltozott út Vasaskőfalvától Pádisig, amelynek alsó szakaszát a Vasaskőfalva-Boga utat rövidesen át is adják.
Jellegzetes pádisi táj
A gazdasági fellendülés, a biztos megélhetés lehetősége az itt élő emberek számára az egyetlen esély, ami meggátolhatja a munkaerő elvándorlását.
Sorin Degău Bontesd (Buntesti) község polgármestere elmondta, hogy a Padis-Lazuri projektet minden helybeli magáénak vallja:
- A hegyvidéken egyéb munkalehetőség nincs és a terület természeti adottságai miatt logikus, hogy az itt élők a turizmustól várják sorsuk javulását. A felépítendő panziók és a kiszolgáló létesítmények munkát adnának a helybelieknek és ez a beruházás a környékbeli községek számára jelentős és hosszú távú bevételi forrást jelentene. - nyilatkozta a polgármester.
A felépítendő üdülőtelep alkalmazkodik a helyi hagyományokhoz. A szigethegységben épült falvak házai általában egy faághoz hasonlóan vannak elrendezve, így az építendő üdülőfalu is, ágszerűen elhelyezkedő kisebb-nagyobb panziókból, villákból fog állni, ahol a vendégek megkóstolhatják a helyi konyha jellegzetes ételeit, ugyanakkor a világ elismert gasztronómiai különlegességei is szerepelnek majd az étlapon. Az előírások szigorú betartása mellett a Pádis-Lazuri turistaparadicsom végre versenyre kelhet bármely hasonló nyugat-európai hegyvidéki üdülővel. Különböző statisztikai intézetek felmérései szerint a Scarita, a Glavoi, a Varasoaia, az épülő Padinák és a tervezett Padis-Lazuri üdülőkomplexum összesen 3150 vendég elszállásolására és kiszolgálására lesz alkalmas.
Jelenleg  a túllegeltetés veszélye fenyegeti Pádist
A romániai és nyugat-európai turizmusban dolgozó szakemberek fokozott figyelmet fordítanak arra, hogy a rendezési terv megfeleljen az uniós környezetvédelmi előírásoknak, hogy a legkisebb mértékben se károsodjon a környék növény- és állatvilága. A beépítendő terület a védett Pádisi karszt-fennsíkon kívül esik és érdekesség, hogy az építkezés miatt egyetlen fát sem kell kivágni, sőt, a munkálatok végeztével fásításra kerül sor a panziók és villák közötti területeken. A terület növényvilágának megóvása érdekében fontos, hogy rendelkezésre álló mintegy 86 hektárból kevesebb, mint 8 hektárt foglalnak majd el a villák és a kiszolgáló létesítmények. Külföldi és romániai (például kolozsvári) biológiai szakemberek is végeztek felméréseket és hatástanulmányokat itt, melyek eredménye szerint egyetlen állat- vagy növényfajt sem veszélyeztet a beruházás. A keletkező szennyvizet a legmodernebb technológiákkal tisztítják majd és a semlegesítő eljárás után sem a Pádis fennsík karsztvizeibe, hanem a Szamosba vezetik majd el az így megtisztított vizeket.
«»
Pádis a hihetelen karszt-jelenségeivel nyáron, a hó vastagsága és minősége révén pedig télen is vonzó célpont lehet nem csak a romániai, hanem a külföldi turisták számára is, hiszen a Borsi magyar-román határátkelőtől alig 120 Km-re található. A Pádis-fennsík kiválóan alkalmas a téli sportokra, hiszen a környező dombokat általában évente 7 hónapon át hó borítja. A 1200-1300 méteres tengerszint feletti magasságon levő területeken a hóréteg átlagos vastagsága 110-180 cm közötti. A beruházás keretében összesen 12 kilométernyi, felvonókkal ellátott sípálya, úthálózat, kiszolgáló létesítmények és üzletek, 150-180 négyzetméter alapterületű, családias, a tájba illeszkedő 3-4 szintes panziók épülnek majd. A sípályák megtervezését és a hozzájuk tartozó felvonókat a hasonló beruházásokban nagy tapasztalattal rendelkező ausztriai Doppelmayr céggel készíttetik el.
Mindezzel együtt Pádis nem csak a síelők és barlangászok paradicsoma lehet, hanem az idősebb korosztályé is. Ide akár egy kiadós séta ürügyén is érdemes feljönni, de Pádis mikroklímája a különböző betegségek tüneteit is bizonyítottan enyhíti. Légzőszervi-, pajzsmirigy- vagy idegrendszeri problémákkal küzdők pihenését, felépülését szolgálja, az itt megtalálható áfonya, illetve a belőle készült tea pedig a cukorbetegség tüneteit enyhíti.
 Padis-Lazuri
Pádis csodáit nem lehet elzárni a külvilág elől, ide továbbra is özönleni fognak a turisták miközben jelenleg az alapvető higiéniai feltételek sincsenek biztosítva. A fennsíkon alig vannak magasabb minőségű szálláshelyek és gyakorlatilag nem léteznek kiépített kempigek és megfelelő kapacitású panziók.
A Padis-Lazuri projekt nem csupán egy üzleti vállalkozás, amely szálláslehetőségeket teremt, hanem egy átfogó rendezési terv, amelyben a térség valódi turisztikai vonzerejét fogják kamatoztatni. Az aprólékos részletességgel kidolgozott és az összes szükséges uniós engedéllyel rendelkező projekt most végre megoldást jelenthet arra, hogy megfelelő turisztikai infrastruktúra alakuljon ki Pádison és a legmagasabb elvárásokkal rendelkező turista is a Pádis-fennsík természeti csodáihoz méltó épített környezetben pihenhessen.
Pásztai András