Eddig 675 millió euróba került az erdélyi sztráda

Beküldve: .

Valószínűtlen, hogy 2008 végére megkapná az észak-erdélyi autópályát építő Bechtel a 2006-os szerződésmódosításban az idénre előirányzott 442 millió eurót – jelentette be az építővállalat szóvivője, Bogdan Sgârcitu. A román állami költségvetésnek eddig 675 millió eurójába került a nagyberuházás, de a sztrádából még egyetlen kilométer sem autózható. Várhatóan az első 25 km Kolozs megyében készül el 2008 végére, Tordatúr és Járarákos között.
A román Országos Autópálya és Útkezelő Társaság (CNADNR) bejelentése szerint csak az idén 211 millió eurót fordítottak az autópálya építésére. Ebbe az összegbe az a 16,6 millió euró is beletartozik, amit telekkisajátításokra, aknamentesítésre, régészeti ásatásokra, gépek, berendezések áthelyezésére és állagmegóvására elkülönítve fizettek ki. Kolozs és Bihar megyében tíz településen szinte 24 millió eurót fizettek ki a telektulajdonosoknak.
A Brassó-Bors autópálya építése 2004-ben kezdődött: a Năstase-kormány 2,2 milliárd eurós szerződést között a sztráda felépítésére. Az építkezés 2005 közepén leállt, mert a Tăriceanu-kormány átvizsgálta az elődje által kötött kontraktust, ezért 2013-ra tolták ki a projekt befejezését.
forrás: ziarul financiar