Fellendülőben a faluturizmus

Beküldve: .

Lendületesen fejlődik a faluturizmus a székelyföldi megyékben, ám a látnivalókban szintén gazdag Maros megyei hegyekben ez az iparág még gyerekcipőben jár. Bihar megyében a fürdővárosokban és a hegyekben is egyre többen kapcsolódnak be a faluturisztikai hálózatba.

(...)
Látványos fejlődés Biharban

Bihar megyében az utóbbi nyolc évben látványosan fellendült a faluturizmus, tájékoztatta a Krónikát Maria Tătar, az ANTREC Bihar megyei képviselője. Kétezerben mindössze három panzió működött, míg idén 180 panzióban kínálnak szálláslehetőséget a turistáknak, és további 20 létesítményt építenek. A panziók 70–80 százalékos kihasználtsággal működnek. Bihar megyének két fő turisztikai célpontja van, a hegyvidék és a termálfürdők. Félix- és Püspökfürdő iránt a különféle kezelések miatt nagy az érdeklődés, a hegyvidékre, a Vertop és Pádis környékére egész évben jönnek a turisták. Nyáron főleg magyarországiak érkeznek a bihari hegyekbe, télen inkább az országból jönnek a síelni vágyók. Egy kétágyas szoba 80 és 180 lej között változhat. Az, hogy a turistának mennyit kell fizetnie, több dologtól is függ. Egy parasztházból kialakított panzióban, ahol közös a fürdőszoba, kevesebbet számolnak fel, mint egy saját fürdőszobával ellátott újabb épületben.

Az ANTREC egyébként képzéseket is szervez, és nemcsak a tagjainak. A panziók minősítését ingyenesen végzik. A faluturizmus fellendülését egyébként segíti az idén májusban életbe lépett 636. számú minisztériumi rendelet. Ez ugyanis az elődjével, az 516. számúval szemben nem tíz, hanem húsz szobában vagy hatvan férőhelyben határozza meg egy panzió befogadóképességét. Az üzemeltetők arra törekednek, hogy különféle szolgáltatásokkal csalogassák az ügyfeleket. Fizetés ellenében például lovaglást vagy kocsikázást szerveznek a turistáknak, esetleg gazdákkal szerződnek, akik amellett, hogy bemutatják egy falusi gazdaság működését, friss élelmiszerrel is ellátják a turistákat. Nem kell fizetni ellenben például színház- vagy koncertjegyek lefoglalásáért, a panziók jó részében például újságokat is rendelnek, amiket a vendégek ingyen olvashatnak.
forrás: www.kronika.ro