Megmentett denevér-kolóniák

Beküldve: .

Felsőgirda – Jonel kapuja barlang
A Felsőgirda közelében található Jonel kapuja barlangban két különleges denevérfaj él, amelyet a helyi SFINX barlangászklub munkájának köszönhetően a közelmúltban sikerült megmenteni a kipusztulástól. „A védett állatnak számító denevérek száma az elmúlt években drasztikusan csökkent, sőt az utóbbi években a kolóniák elhagyták a barlangot. "Az vezetett ide, hogy az Erdélyi-szigethegység Természetvédelmi Park igazgatósága teljesen elhanyagolta a kezelésében lévő barlangot" - nyilatkozta lapunknak Christian Ciubotărescu a SFINX barlangászklub elnöke.
A denevérek szakértője, a kolozsvári dr. Ioan Coroiu professzor is kutatásokat végzett a barlangban és javaslatai alapján a SFINX Barlangászklub kísérletet tett a kolóniák visszatelepítésére. A kezdeményezés teljes sikerrel járt. 18 egyedet telepítettek vissza és mára a denevérek száma többszázra nőtt.

- A denevérek elvándorlásához az vezetett, hogy felborult a természetes előhelyük ökológiai egyensúlya. Amikor az Erdélyi-szigethegység Természetvédelmi Park igazgatóságához fordultunk, hogy tenni kellene valamit az ökológiai rehabilitáció érdekében, válaszra sem méltattak.
A természetes élőhely helyreállítását – több országos intézettel való egyeztetés után magunk vállaltuk fel és olyan beavatkozásokat végeztünk el, amihez nem volt szükség a kezelő szerv engedélyére. A rehabilitáció első sorban abból állt, hogy az érintett barlang-termekből eltávolítottuk az amúgy is ideiglenesen felszerelt reflektorokat és a látogatók elől elzártuk a járatokat. Mivel kisebb és cseppkövekben kevésbé gazdag termekről van szó, ezáltal nem csökkent a barlang értéke. - mondta Christian Ciubotărescu.

 
A Jonel kapuja barlang, a Szkerisórai jégbarlang közelében, az Ördöngös-völgyében található. Már maga a szurdokvölgy is egyedülálló látványosság, de több barlang, sziklaüreg színesíti ezt a zárt világot. A Jonel kapuja barlangban működött eddig Románia egyetlen Barlangászati múzeuma, amelyet az Erdélyi-szigethegység Természetvédelmi Park jelenlegi igazgatósága megszűntetett. Mióta bezárták a múzeumot első sorban a barlang cseppkővilága csábította ide a turistákat, mostantól azonban a különleges denevérfajok is a látványosságok sorát bővítik. Ennek érdekében a SFINX barlangászklub tagjai elhelyeztek több infravörös kamerát, amelyek révén a látogatók „élő egyenes adásban” figyelhetik meg a denevér-kolóniák életét.

p.a.