Szemétdomb a „csodák földjén”?

Beküldve: .

Erdélyi-szigethegység - mire fordítják az uniós euró-milliókat?
A felsőgirdai Sfinx Barlangászklub elnöke, Dr. Christian Ciubotărescu vádol: „Az Erdélyi-szigethegység Természetvédelmi Park igazgatósága passzívan szemléli, hogyan lesz szemétdomb a barlangokból és a védett területekből Európa egyik legkülönlegesebb természetvédelmi területén”.
Mióta Románia az EU „látókörébe” került jelentős összegeket kap a turisztikai térségek fejlesztésére, hiszen olyan természeti látványosságokkal rendelkezik, amikkel kevés ország büszkélkedhet az Unió határain belül. A természetvédelmi területeket újonnan létrehozott állami intézmények felügyelete alá vonták, de a feladat- és jogköröket, úgy tűnik még keresik.


A felsőgirdai Sfinx Barlangászklub elnöke, Dr. Christian Ciubotărescu azzal vádolja az Erdélyi–szigethegység Természetvédelmi Park igazgatóságát, hogy közvetlenül felelős a szigethegység védett területeinek a folyamatos szennyezettsége miatt, hiszen néhány legszebb és leghíresebb barlangja egész Európának igazi szemétteleppé változott. Sőt, mi több, az országnak ebben a szegletében lévő természetvédelmi területeket annyira „óvja” a Park Igazgatósága, hogy még azokat az egyesületeket vagy civil szervezeteket sem engedik be a barlangokba, akik hajlandóak lennének tenni valamit a természeti látványosságok megóvása érdekében.
Annak ellenére, hogy a park 2.600.000 eurót nyert el PHARE támogatásként a ”Román – Magyar folyosó az élővilág változatosságának megőrzéséért” elnevezésű program keretében, az Erdélyi-szigethegység különösen védett területein vannak olyan barlangok, amelyekben tonnaszám hever a szemét. 2004 óta a Park vezetősége semmit nem tett azon barlangok élővilágának megőrzéséért, melyek közvetlenül az ő gondozásuk alatt állnak, és amelyekben évek óta csak nő a szeméthegy. - nyilatkozta Christian Ciubotărescu.

A Sfinx Barlangászklub elnöke szerint a barlangok állapota egyre romlik, ami az Erdélyi–szigethegység Természetvédelmi Park vezetőségének az inkompetenciáját bizonyítja. Sőt azzal is vádolja a park vezetőségét, hogy akadályozza a barlangokban folyó kutatómunka folytatását, nem engedélyezi azok kitakarítását és az eredeti állapotok visszaállítását a helyi barlangászkluboknak. Ráadásul az igazgatóság visszautasítja a szigethegységbeli barlangok számbavételét és feltérképezését valószínüleg azért, hogy később ne lehessen felelősségre vonni a barlangok siralmas állapota miatt.

A kialakult helyzet miatt a Román Barlangász Szövetség elnöke egy nyilatkozatot fogalmazott meg és juttatott el Románia Elnökéhez, Románia Kormányához, a Szenátushoz és a Képviselő Testülethez, a sajtóorgánumokhoz, a barlangászati klubokhoz és egyesületekhez, a „Natura 2000” Civil Szervezetek Szövetségéhez - tette hozzá Chirstian Ciubotărescu.

Az Erdélyi-szigethegység Természetvédelmi Park barlangjait már száz évvel ezelőtt felfedezték, leírták, kutatták, feltérképezték, sajtónyílvánosságot biztosítottak és óvták azokat úgy az amatőr, mint a profi barlangászok, a különböző egyesületek és klubok tagjai jóval azelőtt, hogy az Erdélyi-szigethegység természetvédelmi Park igazgatósága létezett volna. Fehér megyében összesen 18 olyan barlang létezik, amelyek felfedezéséhez, leírásához, feltérképezéséhez, kutatásához és az eredmények közléséhez a Felsőgirdai Sfinx Barlangász Klub is hozzájárult. Ezek közül a két legismertebb a Ionel kapuja barlang és a Girda Barlang.
A fent említett klub a barlangászati tevékenység folytatására írásbeli engedélyért fordult a Park vezetőségéhez, melyre a mai napig semmilyen választ nem kapott.
Alin Moş, az Erdélyi-szigethegység Természetvédelmi Park igazgatója fenntartja, hogy az intézmény, melyet vezet, nem egy nyílvános állami intézmény, így rá nem kötelező érvényű az a törvény, amely megszabja, hogy az állami intézményeknek a közérdekű információkat hozzáférhetővé kell tenni, és ennek jegyében ő egyetlen hozzá intézett beadványra sem köteles választ adni.

(Ennek ellenére a napokban e-mailben keressük meg az EszTP igazgatóságát, hogy felkínáljuk a válasz lehetőségét a padisinfo.hu hírportál odalain. A levelünkre kapott választ rövidesen közöljük.)
 
P.T.