Románia: a legújabb turisztikai célpont

Beküldve: .

2008.09.02
Az utóbbi évtizedben Romániában gombamód nőttek ki a földből a panziók és hotelek, elmondható, hogy a turisztikai iparág fellendülőben van. Egy olyan ország esetében, amelyet ilyen bőkezűen áldott meg a természet gyönyörú tájakkal, látnivalókkal, ez várható és elvárható volt. A lehetőségek elmulasztása révén a kilencvenes években turisztikai szempontból Románia a szomszédos országok mögé kényszerült, de most óriási esélye van a felzárkózásra. A Nemzetközti Turisztikai és Utazási Szervezet (WTTC) 2007-ben készített jelentést, amelyben az országok turisztikai potenciálját, lehetőségeit mérték fel. A nemzetközi szervezet jelentése alapján Románia a hetedik helyen áll az elemzésben részt vevő 176 ország között.


A WTTC jelentéséből kiderül, hogy a legfőbb ok, ami gátat szab a turizmus fejlődésének, az a közutak állapota, hiszen Romániába a turisták többsége gépjárművel érkezik. Ezt támasztja alá a World Economic Forum szintén 2007-es elemzése, amely a WTTC jelentésével ellentétben nem a lehetőségeket, hanem a jelenlegi helyzetet firtatja és az infrastruktúra állapota miatt Romániát a 76 helyre sorolja. Ne felejtsük el, hogy Románia épp 2007-ben csatlakozott az Európai Unióhoz és akkor kezdődhetett meg az infrastruktúra átfogó modernizálása és bővítése. Az európai főútvonalakat már korábban felújították, de a megyei utakra már nem jutott pénz. Mára már nem csak a kátyúkat tömték be, de több megyei rangú útra új aszfaltburkolat került és mintha lendületet kapott volna az autópálya építés is.

Románia turisztikai célközönsége kezd egyre határozottabban körvonalazódni: azt a közel 1,5 milliárd európai turistát kell idevonzani, akiknek a hagyományos célpont eddig Spanyol-, Török- vagy Görögország volt. Nemrég látott napvilágot az a hír, miszerint a kormány 150 millió eurót fog biztosítani az uniós forrásokból a romániai turizmus külföldi népszerüsítésére és a megyei információs irodák fenntartására. A kereskedelmi és Turisztikai Minisztérium jövő héten fogja a nyilvánosság elé tárni a turisztikai programját, amelyet közösen dolgozott ki a Nemzetközi Turisztikai és Utazási Szervezettel. A turisztikai minisztérium államtitkára, Lucia Morariu szerint a közeljövőben az egyik legerősebb turisztikai ág az üzleti turizmus lesz.
P.T.