Vészesen túlpörgött a román gazdaság

Beküldve: .

2008.09.02
Száguldás. A kormányzati kiadások és a folyó fizetési mérleg elszaladásához, illetve újabb jegybanki kamatemeléshez vezethet a tegnap nyilvánosságra hozott, még a vártnál is jobb második negyedéves román GDP-adat. Az éves rátán 9,3 százalékos növekedés jócskán meghaladja a január–március között mért 8,2 százalékot is.
Elemzők a beruházások és a bérek megugrásával magyarázzák az EU-n belül immár leggyorsabbnak számító romániai bővülést. A vállalati beruházások értéke a második negyedévben 30 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, ezen belül az építőiparban 35 százalékos robbanást mértek. Ennek hatására dinamikusan (júniusban 24,4 százalékkal) emelkedtek a bérek, a fogyasztás és a lakossági hitelfelvétel.
Az első pillantásra irigylésre méltó növekedési adat azonban annak jele, hogy keleti szomszédunk gazdasága egyre túlfűtöttebbé válik. Mugur Isarescu jegybankelnök már a múlt hónapban figyelmeztetett a túlpörgés veszélyére, elsősorban az (akkor 9 százalékon álló) infláció elszabadulására és a folyó fizetési mérleg további romlására. Isarescu tanácsadója, Lucian Croitoru szerint a tegnap közzétett GDP-adat megerősíti ezeket a félelmeket.
Anders Svendsen, a Nordea Markets elemzője úgy véli: a növekedés fékezése érdekében a jegybank tovább emeli a 10,25 százalékos irányadó kamatlábat. Nicolae Chidescu, az ING Bank Romania közgazdásza ugyanakkor abban bízik, hogy a restriktív monetáris politika és a nyugat-európai lassulás hatására ősztől a román gazdaság is lefékez.
Forrás: www.vilaggazdasag.hu