Tíz év alatt elveszítheti biodiverzitását Románia

Beküldve: .

2008.09.26
Eltűnhet a védett területek sokszínűsége, főként a biodiverzitás és a hegyi közösségek hagyományai a gazdasági fejlődés jelenlegi ritmusának tartása és a fenntarthatatlan gazdasági növekedés eredményeképpen - hívta fel a román hatóságok figyelmét Erika Stanciu, az EUROPARC alapítvány elnöke a szeptember 25-27. között, Brassó Pojánán megszervezett természetvédelmi konferencián.

Közölte, ez a változás Nyugat-Európában az utóbbi ötven évben már bekövetkezett. Az anyagiak hiányát és a védett területek szakszerűtlen kezelését jelölte meg a legsúlyosabb problémaként az elnök.

„A védett területekért felelős hivatalok olyannyira nincstelenek, hogy még a területre való kiszálláshoz elegendő üzemanyagot sem vásárolhatnak" - emelte ki Erika Stanciu.

Hangsúlyozta, míg a Világbank vagy az EU nem nyújt nekik támogatást, a nemzeti parkok gondozói képtelenek lesznek feladatukat ellátni. Az érintetteknek meg kell érteniük, hogy egy védett terület gondozása óriási összegeket, humán-erőforrást és szakképzett munkaerőt igénylő bonyolult dolog. „Nem elég a lelkesedés, bármennyire őszinte is legyen az" - összegezte Stanciu.

Forrás: green-report