Az idén biztos nem nyílik meg az aranybánya

Beküldve: .

Verespatak - 2008.09.26
Egy romániai hírportál szerint a Roşia Montana Gold Corporation egyik belső ülésén elhangzott, hogy a társaság még ebben az évben megnyitja a bányát - de mindezt cáfolja a vállalt helyi kirendeltsége.

„Ez semmiképp sem történhet meg. Elsősorban, mert még nem kaptuk meg az összes szükséges engedélyt, másrészt pedig a bánya kiépítése, illetve az utak és egyéb infrastrukturális beruházások megvalósítása két évbe is beletelhet" - mondta el az Erdély FM-nek Cătălin Hosu, a bányavállalat szóvivője.

A két legfontosabb dokumentum, amit a társaságnak még be kell szereznie, az urbanisztikai és a környezetvédelmi engedély. Ezeket korábban már megkapták ugyan, de közel egy éve mindkettőt semmisnek nyilvánították a hatóságok. A vállalat azóta folyamatosan perel az ügyben.

„Nem tudjuk, hogy mennyi időbe telik a környezetvédelmi engedély beszerzése, hogy mikor dönt a bukaresti bíróság. A per megközelítőleg egy évvel ezelőtt kezdődött, de jelen pillanatig egyetlen tárgyalás sem volt, mivel az eddigi időpontokon a környezetvédelmi minisztérium mindig halasztást kért" - számolt be a szóvivő.

Az aranybánya megnyitásáért több éve harcol a kanadai vállalat, de eddig a beruházást nem engedélyezték részben környezetvédelmi okok miatt, részben pedig azért, mert Verespatak a kulturális örökség része. Az elhúzódó jóváhagyási procedúra miatt a vállalat nemrég bejelentette, hogy év végén elbocsát 170 alkalmazottat.

Forrás: erdélyfm