36. Országos Barlangászati Konferencia

Beküldve: .

2008 szeptember 24 és 28 között a Hunyad megyei Nagybáron zajlott le a 36. Országos Barlangászati Konferencia. A rendezvénysorozatot a Román Barlangászati Szövetség, a Hunyad Megyei Hegyi Sportok Egyesülete valamint a Gradistea Muncelului - Cioclovina Természetvédelmi Park Vezetősége szervezte a Nagybári Polgármesteri Hivatal támogatásával.

A résztvevők szeptember 24 és 26 között a Ponorici-Cioclovinai vizes-barlangot és a Sura Mare barlangot, valamint a Blidaru és Sarmisegetuza Regia várakat látogatták meg. A 36. Országos Barlangászati Konferencia szakmai eseményei szeptember 26 és 28 között zajlottak. A Konferencia keretében zajló rendezvényeken közel 20 romániai barlangászati Egyesület képviselői, Szlovákiából és Bulgáriából érkező vendég-barlangászok valamint a Gradistea-Cioclovinai- és az Erdélyi Szigethegység Természetvédelmi Parkok vezetőségének képviselői vettek részt.

A rendezvények között helyet kapott a Barlangok Védelméért Nemzeti Fórum, melynek fő témája a működésképtelenség elemzése az 57/2007-es sürgősségi kormányrendeletben megfogalmazottak alapján. Megállapították, hogy Románia 23 Természetvédelmi parkja közül csak az Erdélyi-szigethegység Természetvédelmi Parkban van gond a barlangászokkal.
Fehér megyéből a Felsőgirdai Sfinx Barlangász Klub vett részt és mutatta be az Erdélyi-szigethegység Természetvédelmi Park barlangjaival kapcsolatos problémákat, amelyekért az EszTP igazgatósága tehető felelőssé:
1.A 236/2000 és 57/2007 számú sürgősségi kormányrendeletek megszegése, 22 cikkely, 6. pont, e betűs bekezdés, miszerint nem lépett közbe (...) annak érdekében, hogy megóvja a védett fajok élőhelyeit és ezáltal a megőrízze az élővilág változatosságát és magukat a védett fajokat is (...) jelen esetben a Jonel kapuja barlangban tanyázó denevérekről van szó...
2.Nem léptek fel a Természetvédelmi Park különösen védett területein lévő barlangok kitakarítása érdekében, melyek állapota napról napra romlik.
3.Azzal, hogy nem adnak ki engedélyeket kutatási, feltérképezési, felmérési, dokumentálódási, felügyeleti és takarítási ...stb. célokból, melyeket a mi egyesületünk kérelmezett, hozzájárultak az Erdélyi-szigethegység Természetvédelmi Park barlangjai állapotának romlásához.
Annak ellenére, hogy 2 hónapja megkapták a Román Tudományos Akadémia Természetvédelmi Bizottságának az engedélyét, és kérték az Erdélyi-szigethegység Természetvédelmi Park vezetőségének a hozzájárulását is, a brassói „Avenul" barlangászklub tagjai nem végezhették el a kitűzött barlangászati tevékenységeiket (pedig néhány barlangász Németországból csakis ezért utazott ide). Hasonló nehézségekbe ütköztek már kolozsvári barlangászklubok is.

Az Erdélyi-szigethegység Természetvédelmi Park vezetősége nem tartja tiszteleben a Román Tudományos Akadémia Természetvédelmi Bizottságának határozatát, és ha Alin Mos biológus úr, e park igazgatója nem hajlandó konzultálni a fent említett intézménnyel, akkor nem konzultál.
Az Erdélyi-szigethegység Természetvédelmi Park képviseletében a konferencián Anca-Diana Ardeleanu kisasszony jelent meg, akinek a szakterülete IT, elmondta, hogy az EszTP vezetősége konzultálhat az EszTP Tudományos Tanácsával - ha akar - de nem köteles figyelembe venni az említett szervezet javaslatait.
Ha a törvény megengedi, hogy az EszTP vezetősége élén egy olyan biológussal, aki fenntartja magának a jogot, hogy az ő szaktudása pontosabb, mint a Román Tudományos Akadémia Természetvédelmi Bizottságáé és mint az EszTP Tudományos Tanácsáé, akkor úgy gondolom, hogy itt az ideje leváltani.

Lapunkat tudósította: Dr. Cristian Ciubotarescu a Sfinx barlangászklub elnöke

 

Fenti cikkünk a szerző egyéni véleményét tükrözi, ami nem esik egybe maradéktalanul szerkesztőségünk álláspontjával (a szerk.)