Legkevesebb 350 millió euró útépítésre

Beküldve: .

2008.09.30
2009 március 31-ig nem marad aláíratlanul egyetlen autópályarészre vonatkozó szerződés sem - jelentette ki egy, a Ziarul Financiar szervezte közvitán Ludovic Orban román közlekedési miniszter. Hozzátette, hogy jövőre 350-500 millió euró közötti EU-s alapokat szándékoznak lehívni az Operatív Szállítási Program keretében, valamint azt, hogy a PNL (Román Nemzeti Liberális Párt) 1300 kilométer autópálya építését tűzte ki célként kormányprogramjában.

Az miniszter beszámolt egy pár fontosabb projekt állapotáról is: a konstancai körgyűrű építéséhez már megkötötték a szerződést, az autópálya Medzsidia-Konstanca közötti szakaszát építő vállalatot október 15-ig nevezik ki, majd egy hónappal később a szerződést is megkötik.

Az Arad-Temesvár és Déva-Piski-Szászváros szakaszok építését szabályzó szerződést december 1-ig kell megkötni, a többi autópálya-szakasz szerződésének megkötésére március utolsó napja a határidő.

Hozzátette, rengeteg probléma akadályozza a romániai projektek megvalósítását. Az egyik legfontosabb ezek közül az utak nyomvonalán elhelyezkedő magánterületek kisajátítása. "Az alsóház hamarosan elfogad egy kisajátítási procedúrára vonatkozó törvénytervezetet, ami lehetővé teszi, hogy az elégedetlen tulajdonosok perelése ne akadályozza az építkezést."

A finanszírozáshoz tartozik, hogy a romániai Autópályák és Országutak Országos Társasága (CNADN) 77 millió euró értékű, kifejezetten körgyűrűkre költendő finanszírozási kérést állított össze - mondta Ştefan Szobotka, a CNADN kommunikációs igazgatója.

forrás: transindex