Román-magyar együttműködés

Beküldve: .

2008. 10.03.

A román és a magyar parlamenti bizottságok szorosabb együttműködését szorgalmazta Szili Katalin házelnök szerdán Budapesten a román törvényhozás alsóházának elnökével, Bogdan Olteanuval folytatott tárgyalásán.

 

A magyar Országgyűlés elnöke a környezetvédelmi, az európai és a külügyi kérdésekkel foglalkozó bizottságok együttműködését nevezte elsődlegesnek. Szili Katalin együttműködést kért a román képviselőház elnökétől a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem együttes finanszírozásában és abban, hogy Magyarország tiszteletbeli konzuli posztot hozhasson létre Temesváron.

Szili Katalin köszönetét fejezte ki, amiért a román képviselőház kedden elfogadta a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem akkreditációjáról szóló törvényt.
Bogdan Olteanu tájékoztatta magyar kollégáját arról, hogy még októberben elfogadhatja a román képviselőház azt a törvényt, amely megtiltja a bányászatban a ciántechnológia alkalmazását.

A ciántechnológia alkalmazását Magyarország régóta vitatja. A magyar-román környezetvédelmi vegyes bizottság éves ülésén kedden Snagovban a miniszterek és szakértőik áttekintették az októberi román-magyar közös kormányülés környezetvédelmi témáinak előkészítésére és a verespataki bánya hatásvizsgálatának helyzetére vonatkozó román beszámolót.

Magyarország ellenzi a tervezett bányaberuházást Verespatakon: a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) Európa legnagyobb külszíni bányáját szeretné létrehozni az erdélyi Érchegységben. A kanadai Gabriel Resources leányvállalataként eddig 200 millió dollárt ruházott be Romániában a föld mélyében rejlő 323 tonna arany és 1600 tonna ezüst felszínre hozásáért.

A budapesti megbeszélésen Olteanu hangsúlyozta, fontosnak tartja az október 21-re tervezett magyar-román együttes kormányülést. Elmondta azt is, hogy Románia érdekelt a közös európai biztonságpolitika kialakításában, Európa további demokratizálódásában.

A két házelnök egyetértett abban, hogy segíteni kell a Nyugat-Balkán, elsősorban Horvátország euroatlanti integrációját. Megvitatták az Európai Unió működését egyszerűsíteni akaró lisszaboni szerződés írországi elutasításának tapasztalatait és a román- magyar határ menti együttműködés lehetőségeit.

A két házelnök rendszeresen találkozik egymással. Legutóbb Szili Katalin áprilisban tett látogatást Romániában.

forrás: Népújság