A kolozs megyei hegyi utakat is fejlesztik

Beküldve: .

Erdélyi-szigethegység
Egy közel 60 millió lejes infrastruktúra-fejlesztési programmal igyekeznek fellendíteni több Kolozs megyei település falusi turizmusát. A program része az Erdélyi-szigethegységet átszelő Kolozs és Bihar megye közötti útkapcsolat kialakítása is. Mint arról már írtunk bihar megyei részről már elkezdődött az útfelújítás a Vasaskőfalva-Boga-Pádis vonalon. A kolozs megyei program keretében részben felújítják az Erdélyi-szigethegység központi részét, Pádist északi irányból megközelítő Bánffyhunyad-Havasrekettye-Ponorék útvonalat is.

A Köz- és Magánterületet Adminisztráló Igazgatóság Kolozs megyei szervezetének igazgatója, Ioan Berche a közelmúltban kijelentette, a finanszírozási szerződést már aláírták, és néhány napon belül összeállítják a dokumentációt a munkálatok elvégzésére kiírandó versenytárgyaláshoz.
A Nagyvárad-Kolozsvár európai útról (E60), Bánffyhunyadnál kell letérni ahhoz, hogy az Erdélyi-szigethegység szívébe, a Pádis-tetőre jussunk, de szintén erre lehet eljutni a Bélesi víztározóhoz is. A víztározóig még viszonylag jól járható úton lehetett eljutni, de a Havasrekettye-Ponorék-Pádis-tető útvonal a terepjáróval érkező turistákat is próbára tette. A projekt során a Havasrekettye - Ponorék turisztikai területet újítják fel, főként megyei utakat modernizálnak. Az utak felújítása fellendítené a falusi turizmust, többen tudnák látogatni a környékbeli barlangokat és vízeséseket. Az infrastrukturális fejlesztésre kiutalt pénzből közel 50 millió lej európai uniós vissza nem térítendő támogatás, közel 1 és fél millió lej pedig a Kolozs Megyei Tanácstól származik.

forrás: Paprika Rádió