Határmenti román-magyar útrehabilitáció

Beküldve: .

2008. 10. 3.
A harmadik román-magyar közös kormányülésen folytatódnak a tárgyalások a Romániát Magyarországgal összekötő, mindkét országot érintő határmenti útszakaszok rehabilitációjáról és azok egymáshoz való csatolásról - tájékoztatott Tánczos Barna.

A szállításügyi államtitkár szerint a schengeni övezethez való 2011-es csatlakozás előtt a romániai és a magyarországi szakminisztériumok összehangolt munkájára van szükség, hiszen előzetesen minkét ország területén fel kellett mérni az érintett útszakaszok állapotát, a jövőben pedig megoldást kell találni arra, hogy minkét fél a kellő időben végezze el a rá eső szakaszok felújítását.

„Nagyszabású, két országot, több régiót és több megyét érintő projektről van szó. Az útleltár csak az első szakasza a közös munkának. A soron következő román-magyar kormányülés a legjobb alkalom arra, hogy megtárgyaljuk azokat a lépéseket, amelyeket meg kell tenni annak érdekében, hogy 2011-re gond nélkül, valódi európai utakon lehessen Románia és Magyarország között közlekedni. Az országok közötti átjárhatóság új utakat fog megnyitni a kistérség-fejlesztésben. Ehhez fogjuk megkeresni a megfelelő forrásokat„- mondta Tánczos.

A Szállításügyi Minisztérium által azonosított és leltárba vett, felújításra szánt mintegy 322 kilométernyi útszakasz Arad (112 kilométer), Bihar (80), Temes (43), valamint Szatmár (87) megyéket érinti.

forrás: www.rmdsz.ro