Javítják a jádlesi gátat

Beküldve: .

Jádlesi víztározóAz Erdélyi-szigethegység egyik legfestőibb vidéke a Jád-völgye, melynek évtizedek óta egyik fő látványossága és turistacélpontja a Jádlesi víztározó. A Jád-völgye Északi irányból a Nagyvárad-Kolozsvár útról közelíthető meg. Talán arra járó turistatársainknak is feltűnt, hogy néhány éve nem töltik fel teljesen a Jádlesi víztározót. Nemhivatalos forrásokból hallani lehetett, hogy a víztározó betonburkolatán repedések keletkeztek, ezért mentesítik a nagyobb terheléstől.

 

Most úgy tűnik az illetékesek lépnek az ügyben és készül a helyreállítási projekt. A Jádlesi víztározót 1969 és 1973 között építették első sorban vízgazdálkodási és energiatermelési céllal, hogy biztosítsák a völgybeli települések háztartási és ipari víz- valamint áramellátását.

jad3

Helybeliektől megtudtuk, hogy a Lesi tavat tápláló vizek egy részét az elmúlt évek során fokozatosan átvezették a párhuzamos völgyben található Dregán-tóba, mert a Dregán-völgyi duzzasztógát 3-4-szer több áramot termel, mint a Jádlesi, tehát gazdaságosabb és nyereségesebb az üzemeltetése. Ugyanakkor turisztikai szempontból ezzel öngólt lőttek az illetékesek, hiszen a Jádlesi tó környéke tökéletes feltételeket biztosíthat, mind a sátoros-, mind a falusi-turizmushoz ellentétben a Dregán völgyi víztározóval, melynek meredek, fákkal benőtt partjai sátorozásra alkalmatlanok. A helyiek úgy vélik a tó volt a völgy egyik legfontosabb látványossága és vonzereje és a halogatás miatt szerintük számottevően megcsappant a térségbe érkező turisták száma. Az tény, hogy míg az Erdélyi-szigethegység más területein folyamatosan építik az infrastruktúrát, addig a Jádlesi tó körül vezető utat évtizedek óta még csak nem is foltozgatták, a tavat Biharfüreddel összekötő út pedig minősíthetetlen.

jad2

A Jádlesi víztározó a Nagyváradon működő Körösök Vízügyi Igazgatóságához tartozik. Az illetékesek a helyreállítási projekt elkészítését még erre az évre ígérik, az elkészülte után pedig kiírják a nemzetközi versenytárgyalást. A víztározó felújításának egyenes következménye lehet az út helyreállítása is. A helybeliekkel együtt reméljük, hogy nem feltétlenül ebben a sorrendben.

P.A.