A másodrendű utakat is felújítják

Beküldve: .

Magyarország-Románia
Felújítják a Magyarországot és Romániát összekötő másodrendű utakat a két ország közötti átjárhatóság megkönnyítése érdekében. A terv kivitelezéséről várhatóan a soron következő együttes kormányülésen döntenek, írta a Krónika. Arad, Bihar, Szatmár és Temes megyei és erdei utakat érint a terv, olyanokat, amelyek jelenleg teljesen járhatatlanok, már csak régi térképek alapján azonosíthatók.

Tánczos Barna, a román közlekedési minisztérium szakállamtitkára a Krónikának elmondta, hogy az érintett településeken már előtanulmányokat is végeztek. A román kormány elvi döntést hozott arról, hogy román részről leltárba kell venni a határmenti térségben minden felújításra szoruló hidat és utat. A felméréseket a közlekedési minisztérium megyei képviselői végzik, bevonva a helyi önkormányzatokat is.

A kimutatásokat mérlegelve fontossági sorrendet állítanak fel, és aszerint kezdik el a felújítási munkálatokat. Az útjavításra a pénzt a romániai Regionális Fejlesztési Alap adja, és szükség lesz az önkormányzatok hozzájárulására is.

Egyelőre csak a közutak felújításáról van szó, de a távlati tervek között az egykori vasúthálózat visszaállítása és újabb helyi érdekű vasutak létrehozása is szerepel. A program határideje Románia 2011-es csatlakozása a schengeni övezethez.

forrás: transindex