Kisebb-nagyobb zökkenőkkel épül a pádisi út

Beküldve: .

Kincses László
boga-pietroasa1Most biztos forrásból tudok írni a pádisi utak állapotáról, hiszen első kézből van, magam jártam kint a mai nap (2008.10.12). A Méhkerék-Szalonta határátkelőtől Vasaskőfalváig (Pietroasa) minden kátyút betömtek a Pádis felé vezető megyei utakon, sőt a rosszabb részeken új aszfaltréteget terítettek. Szalontáról Belényesig két útvonalon (Tenke-Sólyom-Biharpoklos és Tenke-Pusztahollód-Venter) lehet eljutni és mindkettő jól járható. Pietroasatól a kőfejtőig maradt minden a régiben sok kátyúval.
(Ez a mintegy két és fél kilométeres szakasz kommunális útnak számít a jelenleg építés alatt álló megyei úttal ellentétben, ezért nem került be a mostani projektbe. Úgy tűnik még nem találtak más anyagi forrást hozzá. - a szerk). A kőfejtőtől a Boga telepig elkészült utat még nem aszfaltozták le, hanem apró kövekkel van felszórva. Ez még nem a végleges állapot, a munkagépek vasárnap lévén a kőfejtőnél állomásoztak. A támfalak már javarészt készen vannak, nem sok hiányzik. A kihelyezett táblán az átadási határidő: 2008.10.20. A Glavoj-rétre és a Pádis-tetőre felvezető szerpentin végig ki van javítva zúzott kövekkel, egyetlen helyen található egy keresztirányú vízmosás, amelybe nekem is sikerült belehuppannom, mivel önfeledten haladtam felfelé. Egy faszállító trailer rosszabbul járt, ott van leakasztva kitört kerékkel az út nagy részét elfoglalva. A Glavoj út a szokásos, a Bál-rétet a Glavoj-réttel összekötő S-kanyar kövei ki vannak fényesítve a hozzájuk dörgölődző alvázaktól, sőt néha meg is vannak olajozva néhány kilyukadt olajteknő által. Az őszi táj csodálatos, de a kövek egyre csúszósabbak a Csodavár felé. A Hamlet-barlangban sajnos most sem találtunk egy csepp vizet sem, pedig még a Vár-patakban is van, nem tudom hová tűnik el az Elveszett-világ sok vize. A Bogában az önfeledt száguldozást azért ha lehet kerüljük, a mellékelt képen egy magyar rendszámú terepjárót húznak épp ki a Köves-körösből a szemünk láttára!
boga-pietroasaut

Mivel az utat építő ConstructMod Kft. eddig egyetlen megkeresésünkre sem reagált, arra kérünk mindenkit, aki a térségben jár, hogy ossza meg velünk és olvasóinkkal tapasztalatait. (a szerk.)