A hosszú hétvége Bihar-megyében

Beküldve: .

Sokan választják túracélpontnak a jövő hét végén a szomszédos romániai megyét
A Schmidl-vízesés (Boga-völgye)Az október 23-án kezdődő hosszú hétvégén sok magyarországi turista célozza meg a romániai Bihar megye valamelyik turistaközpontját. Az Erdélyi-szigethegység és Pádis környéke egyre vonzóbb a magyarországiak számára közelsége miatt, hiszen a román-magyar határtól mindössze 100-120 kilométerre található (függően attól, melyik határátkelőt választjuk). Azonban aki nem foglalt szállást időben, könnyen hoppon maradhat. Sok panzióban már nincs szabad szoba erre az időszakra. Szokásunkhoz híven az áraknak is utánanéztünk. A hegyvidéken, az Erdélyi-szigethegységben, az igényesebb panziókban a félpanziós ellátás ára egy személyre napi 25-35 euró között mozog. Az ennél sokkal olcsóbb ajánlatokat fenntartással kezeljük, lehet, hogy csak 4 vagy többágyas szobák vannak, vagy közös fürdőszoba van egy-egy emeleten.
A Boga völgyében például igényes szolgáltatásokat nyújt a Boga Gyöngye (Perla Boghii) panzió, amely rögtön a település bejáratánál található. Pádis környékén, így a Boga völgyében is általában 15 euró a szállás egy éjszakára és ugyanennyibe kerül összesen a reggeli és a vacsora. Több helyen lehetőség van arra, hogy hozott ételekből magunk főzzünk. Az ingyenes wireless internet elérés ma már a több hegyvidéki panzióban is megtalálható.

A falusi turizmus keretében működő családi panziókban ennél valamivel olcsóbban kb. 20 euró körüli összegért már félpanziós ellátást kaphatunk. A belényesi medencében például Magyarremetén vagy Várasfenesen, az Aranyos völgyében szinte valamennyi településen, valamint a Kalotaszeg vidékén évtizedek óta virágzik a falusi turizmus, sok száz magyarországi turista elégedett visszatérő vendég ezeken a vidékeken.

Boga völgye

A Félix-fürdő fedett medencéi révén a hidegebb hónapokban is a külföldi turisták kedvelt célpontja. A Nagyvárad melletti üdülőtelepeken Félix-fürdőn és Püspökfürdőn a hegyvidéki szálláshelyeknél 10-20%-al magasabb árakra kell számítani. Ezért a felárért cserébe azonban plusz-szolgáltatásokat is igénybe vehetünk. Sok helyen van szauna, kondi-terem sőt a püspökfürdői panziók egy része már saját, többnyire fedett medencével is rendelkezik, amelyben természetesen a híres termálvízben lazíthatunk. Általában 25-30 eurót kérnek a szállásért félpanziós ellátás nélkül. Ebben az árban több panzióban a reggelit is adnak. Az igényesebb ellátásra vágyóknak a mi szálláslehetőségeink között található Allegria panziót ajánlhatjuk, amely hangulatos pincehelyiséggel várja a vendégeket, a közvetlenül a Május 1 fürdő főbejáratával szemben található Corina panzióban pedig egy külső és egy belső gyógyvizes medence használata „jár" a szállás mellé.

A szolgáltatások részleteiről mindenképpen érdeklődjünk helyfoglalás előtt.
(Az Erdélyi-szigethegység, a Bihar-hegység és Pádis látnivalóiról részletes leírásokat találhatnak az Iránytű menüpontunk alatt.)

P.A.