Magyar-Román kormányülés

Beküldve: .

Szemelvények a találkozó témáiból 2008.10.21
Katonai tiszteletadással kezdődött meg a negyedik magyar-román kormányülés kedden délelőtt Szegeden. A találkozón egyebek mellett tárgyalnak a gázvezetékek összekötéséről, a verespataki aranybányáról, a Nabucco gázvezetékről és a Bécs-Budapest-Bukarest szupervonatról is.

A szegedi városháza előtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök fogadta román partnerét, Călin Popescu Tăriceanut, a két kormányfőt katonai tiszteletadással köszöntötték a dél-alföldi városban. Mindkét miniszterelnök népes delegációval érkezett a találkozóra, amelyen egyebek mellett a külügyminiszterek, a honvédelmi miniszterek és a gazdasági miniszterek is részt vesznek.

A program szerint két-három órás kétoldalú tárgyaláson legalább tíz megállapodást és nyilatkozatot írnak majd alá. Egyebek mellett szó lesz a két ország villamos energiai és gázvezeték-hálózatának összekötéséről, az autópálya-összeköttetésekről és a Bécs-Budapest-Bukarest szupervonatról is.

Az ülésen a tervek szerint nyilatkozatot ír alá a két kormány arról, hogy 2013-ig 250 millió eurót költenek közös határ menti fejlesztésekre, napirenden lesz a határmenti egészségügyi együttműködés is.

Kiemelt témaként szerepel a találkozón a kisebbségek ügye, ezen belül is az iskolafelújítások. Áttekintik a környezetvédelmi kérdéseket is: egyebek mellett szó lesz a verespataki aranybányáról.

A találkozót szigorú biztonsági intézkedések kísérik Szegeden. A belváros egy részét már hétfőn lezárták. Az eseményt a két ország őrezredei biztosítják. Hármas fokozatú biztonsági előírásokat alkalmaznak, ami annyit jelent, hogy mesterlövészek és helikopterek nem, de biztonsági tisztek, tűzszerészek és bombaszakértők is részt vesznek a munkában.

A városháza a találkozó miatt zárva tart, még a hivatalnokok sem dolgoznak az épületben. A találkozó költségeit egyébként a magyar állam állja, a város csak a helyszínt adta. Az állami protokoll nem bízott semmit a véletlenre: a városháza dísztermét például kiürítették, a szokásos berendezés helyett maguk hoztak bútorokat és szőnyeget a tárgyalóterembe.

A keddi a negyedik az évente megrendezett magyar-román kormányülések történetében. Az elsőt a román fővárosban tartották, a másodikat Budapesten, tavaly pedig Nagyszebenben rendezték meg a találkozót. A nyitott kérdések között van például a verespataki aranybánya ügye, a kétnyelvű helységnévtáblák kérdése vagy a Magyarországra települtek nyugdíjának problémája.

A két ország kereskedelmi forgalma folyamatosan növekszik, tavaly egész évben 4,6 milliárd eurót tett ki. Idén ez várhatóan tovább bővül, hiszen csak az első félévben már bőven meghaladta a kétmilliárd eurót a kereskedelmi forgalom, amelynek jelentős részét a magyar export adja. A nagy magyar cégek, mint a Mol vagy az OTP is jelen vannak a román piacon.

 

Magyarország továbbra is ellenzi a verespataki bányát

Magyarország továbbra is ellenzi a verespataki aranybánya megnyitását - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Szegeden a mai magyar-román kormányülés után tartott sajtóértekezleten. "Mi továbbra sem értünk egyet ezzel a beruházással" - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Nagyon megnyugtató Magyarország számára, hogy a verespataki bánya ügyében tart a bírósági eljárás - tette hozzá a kormányfő.
A Rosia Montana Gold Corporation Európa egyik legnagyobb külszíni bányáját szeretné megnyitni Verespatakon. A számítások szerint 1600 tonna ezüstöt és 330 tonna aranyat rejt a föld a Fehér megyei településnél.

 

Vasút épülhet Fiume és Konstanca között

Kiemelten fontos a Fiume és Konstanca közötti vasúti fővonal kialakítása, ehhez új pályára van szükség Szeged és Temesvár között - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden Szegeden a magyar-román kormányülés után.
Fontos az autópályák és a gyorsforgalmi utak összekötése is a két ország között. A román fél például Makó és Nagylak között is autópályát szeretne - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc. Emellett a gázvezetékeit és a villamosenergia-hálózatokat is összeköti a két ország - tette hozzá.
Călin Popescu Tăriceanu román kormányfő a Bécs-Budapest-Bukarest szupervonat megépítését hangsúlyozta. Figyelmet kell fordítani a Duna, mint európai közlekedési folyosó fejlesztésére is - tette hozzá.

 

A román kormányfő a Nabucco mellett

Minél hamarabb alá kell írni a Nabucco projektről a kormányközi megállapodást a részt vevő országok között - hangsúlyozta ma Călin Popescu Tăriceanu román miniszterelnök Szegeden. A román-magyar kormányülésen mondott beszédében Călin Popescu Tăriceanu hangsúlyozta: stratégiai fontosságú a magyar és a román gáz- és villamosenergia-hálózatok összekötése.

Az év végéig aláírhatják a kormányközi megállapodást a Nabucco- projektről - mondta a román miniszterelnök Szegeden a mai magyar-román kormányülés után; a találkozón a két ország közös nyilatkozatot fogadott el az EU klíma- és energiacsomagjáról.

Călin Popescu Tăriceanu elmondta: az együttműködésnek az energia területén jó néhány közös eleme van, köztük olyan fontos projektek, mint a Nabucco-gázvezeték és az energiahálózatok összekapcsolása. A román kormányfő hozzátette: emellett rendkívül fontos lenne, hogy nyolc kelet-közép-európai ország közös javaslattal álljon elő az Európai Unióban a klíma- és energiacsomaggal kapcsolatban. Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő szerint Európa számára kulcskérdés a klíma- és az energiapolitika.

forrás: transindex