Koalícióra lépnek a védett területeket kezelő civil szervezetek

Beküldve: .

2008.11.26
A természetvédelmi területeket kezelő romániai civil szervezetek problémáinak közös megoldását, a hatékonyabb érdekérvényesítést elősegítő koalíció létrehozásáról döntöttek a hétvégén Kolozsváron a résztvevő szervezetek képviselői. A szatmári Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) szervezte találkozón összesen 19 szervezet tagjai vettek részt az ország minden sarkából.
Az országos szintű koalíció előnye, hogy a kölcsönös segítségnyújtás mellett a szervezetek így nagyobb befolyással bírnak majd a természetvédelmi törvényekre, erősebb lobbit folytathatnak a helyi problémák megoldása érdekében. Ugyanakkor céljuk az is, hogy bátorítsák a civil szervezeteket a kezelésükben lévő természetvédelmi területekkel kapcsolatos ötleteik, terveik megvalósításában.
A 375 romániai természetvédelmi terület közül 78-at civil szervezetek kezelnek. Természetvédelmi terület kezelőjének lenni annyit jelent, mint egy sor felelősséget és kötelességet vállalni minden állami anyagi támogatás nélkül" - áll a találkozón részt vevő, kolozsvári Zöld Erdély Egyesület közleményében.
A védett területek kezelői gyakran kerülnek konfliktusba cégekkel és önkormányzatokkal, amelyek a természetvédelmi területek védett értékeit veszélyeztető terveket és beruházásokat kezdeményeznek. Ilyen esetekben komoly jogi ismeretekre és hatékony kommunikációs készségre van szükségük a problémák megoldásához. Ugyanakkor gondot jelent az is, hogy jelenleg ezek a civil szervezetek elszigetelten és a nyilvánosság számára ismeretlenül tevékenykednek. Ezeknek a problémáknak a megoldását vállalja magára az alakuló koalíció, amelynek rövidebb és hosszabb, több éves akcióterve is elkészült.
Többek között a koalíció bővítését, továbbképzések szervezését, honlapkészítést terveznek, és nem utolsó sorban a Környezetvédelmi és Fenntartható Fejlesztési Minisztériumot, illetve a Természetvédelmi Területek Országos Ügynökségét is értesítik célkitűzéseikről
forrás: transindex