A Bihar megyei turistaság története

Beküldve: .

dukretgeza
Dukrét Géza tanár úr, az Erdélyi Kárpát Egyesület Bihar megyei szervezete, valamint a Partiumi és Bánsági Emlékhely Bizottság alapító tagja, több átfogó helytörténeti munka szerzője és többszáz turisztikai valamint helytörténeti cikk írója, eljuttatta szerkesztőségünkhöz a bihari turizmus történetét. A 19. és a 20. század fordulójának illetve a 20. század elejélnek mozgalmas turisztikai élete elevenedik meg írásai nyomán. Gyűjtő- és rendszerező munkája eredményeként olyan aprólékos formában, cizellált részletességgel éled fel a Bihar-hegység története, hogy még annak is érthetővé válik a jelentősége, aki még soha nem járt ebben a mesevilágban.

A Bihar- és az Erdélyi-szigethegység, Dukrét Géza munkáinak olvasásakor méltó helyére kerül. Hiszen az évszázados mellőzöttség és szándékos központi elhallgatás ellenére ezt a vidéket évente több ezer turista keresi fel. Főként azok, akiknek szerencséjük volt és ismerőseik révén eljutottak a földi mennyország eme ligetébe. A múlt felidézésével érthetővé válik, hogy Európa egyik legkülönlegesebb és látnivalókban leggazdagabb hegyvidéke már az elmúlt század elején elnyerte a legigényesebb európai turisták, pihenni vágyó polgárok, sőt a tudósok érdeklődését is, de a politikai rendszerek által emelt gátak nem engedték, hogy az Erdélyi-szigethegység ausztriai, olaszországi, németországi üdülőhelyek szintjére emelkedjék.
Az egyedi kordokumentumok révén betekintést nyerhetünk a második világháború utáni „ördögűzésbe" is, a magyarság üldözésébe, ami a bihar megyei turizmust, illeve annak szervezeteit sem kerülte el.

De Dukrét Géza munkái nem csupán a múltról szólnak, hanem az aktív jelenről és a tervezett jövőről is. A szerző alapítótagja és 2006-ig elnöke (jelenleg tiszteletbeli elnöke) az EKE Bihar megyei szervezetének és annak részletes történetét 1991-es megalakulásától napjainkig szintén a rendelkezésünkre bocsátotta, ezáltal évszázados kontinuitást tárhatunk olvasóink elé. A szervezet neve 2007-től, EKE Nagyvárad `91.

A Tanár úr munkái átfogó kordokumentumok, nagy terjedelmük miatt csupán részletekben találhatóak meg a Múltidéző rovatunkban, de regisztrált felhasználóink számára teljes egészében letölthetőek a Felhasználói menü Letölthető dokumentumok menüpontja alól.

Pásztai András