Jelenleg kevés a hó a szigethegységben

Beküldve: .

Az Erdélyi-szigethegységben két kiépített sípálya található az egyik Biharfüreden a másik Lepuson (Arieseni). Az idei téli szezonról, a jelenlegi hóhelyzetről és a túrára indulókat érintő legfontosabb tudnivalókról Lucian Nistor a Bihar Megyei Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat technikai igazgatója nyilatkozott lapunknak.

- Van már hó az Erdélyi-szigethegység pályáin, lehet már sielni? Működnek a sífelvonók?
Sajnos kevés hó van, a múlt héten esett az eső Arieseniben és Biharfüreden is. Arieseniben van még egy kevés hó, ott lehet síelni. Biharfüreden nem működik a sífelvonó, sőt lehet, hogy az idén nem is fogják beindítani.
- Járhatóak az utak?
- Mindkét helyre problémamentesen fel lehet jutni, az utak jól járhatóak, tiszták.
- Mire hívnád fel a téli túrákra induló turisták figyelmét?
- Egy téli túrára fizikailag is alaposan fel kell készülni, hiszen függetlenül attól, hogy milyen hosszú túrát választanak, a téli körülmények teljesen különböznek a nyáriaktól. Nagyon nagy gondot kell fordítani a felszerelésre, hiszen sok múlik azon, hogy miben vágnak neki az útnak. Ajánlott térképet és iránytűt vinni a túrákra, és ma már sokaknak van GPS készülékük is, amelyek hasznosnak bizonyulnak egy ilyen kiránduláson. A téli időszakban ezen a hegyvidéken igen gyakran előfordul, hogy sűrű köd ereszkedik a tájra, és sajnos gyakran előfordul az is, hogy a felkészületlenül útrakelt turisták eltévednek. Ilyen esetben feltétlenül hívják a hegyi- és barlangi mentőszolgálatot, hogy megfelelő útbaigazítást kapjanak. Ha nem ismerik a környéket lehetőség van arra is, hogy képzett vezetőt fogadjanak fel az útra. A túravezetés ára függ attól, hogy milyen időszakban igénylik és melyik útvonalra, a résztvevők számától... stb. A hegyi és barlangimentő szolgálatot egész Románia területén lehet hívni a 112-es telefonszámon vagy  a 0725-826668 mobilszámon is.

Pásztai Tünde