Aktuális információk a bihari hegyekből

Beküldve: .

Salvamont - 2008 december 29
Az elmúlt héten a Vértop-Arieseni sípályánál a bihar megyei csapat 8 síbalesetnél nyújtott segítséget, és ezekből a legsúlyosabb eset egy könyöktörés volt. Biharfüreden jobb volt a helyzet, itt csak 2 baleset történt, ami valószínűleg annak tudható be, hogy ide kevesebb síző érkezik, mivel nem működik a sífelvonó. A Biharfüred felé vezető úton viszont komoly problémák merültek fel. Bár nem a Bihar Megyei Hegyi- és Barlangi Mentőszolgálat feladata, számos közúti mentési esetben kellett beavatkozniuk, hogy az elakadt járművekből kimentsék és fedél alá juttassák az ott rekedt időseket és gyerekeket.
Sok turistacsoport autó-konvojban közelíti meg ezt az üdülőtelepet és sajnos nem tartják be a követési távolságot, a legkevesebb 20-25 métert az autók között. Ebből adódóan ha egy autó egy jeges útszakaszon irányíthatatlanná válik, könnyen elzárhatja az utat. A biharfüredi úton a legveszélyesebb rész a Gaudeamus menedékháztól a Biharfüredig vezető útszakasz. A személyautóval érkezőknek azt javasoljuk, hogy parkoljanak le a Gaudeamus menedékháznál és gyalog folytassák útjukat az üdülőtelepig.
December 28-án, vasárnap este, a biharfüredi csendőrség kérésére a bihar megyei hegyimentők is segítettek kimenteni 3 személyt, akik az autójukkal elakadtak a Lesi tó felől a Biharfüredre vezető útszakaszon. A peches sofőr, aki egy kb. 2 tonnás, 4x4-es kerékmeghajtású autót vezetett, a GPS készülék útmutatását követve tért rá az útra  és rekedt az árokban. Sajnos ez nem egyedi eset ezen az útvonalon. A 3 személyt sikerült kimenteni és elszállítani Biharfüredre, de az autót meg sem lehetett moccantani.