A Bihar Megyei Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat felhívása

Beküldve: .

A 2008-2009-es téli időszakra a Bihar Megyei Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat a következőket tanácsolja a turistáknak:

A sofőröknek, akik az Erdélyi-szigethegységbe készülnek vagy csak átutazóban járnak arra:

1. Csak akkor induljanak útnak, ha tájékozódtak az ottani időjárásról, az utak állapotáról és a települések megközelíthetőségéről.
2. Minden autóban legyen hólánc, hólapát és egy vontatókötél, hogy ne okozzanak úttorlaszokat.
3. A csomagtartóban mindig legyen egy meleg takaró vagy hálózsák, egy kis élelem és víztartalék, egy meleg gyapjúpulóver vagy polárfelső, egy hő- és fényforrás, mondjuk gyertya.
4. Figyelem! A Lesi tó és Biharfüred közötti út teljes mértékben járhatatlan, ezért télen le van zárva!


A síelők figyelmébe:

1. Csak azok használhatják a sípályákat, akinek hiánytalan a sífelszerelésük!
2. Indulás előtt ellenőrízzék sífelszerelésük vagy hódeszkájuk technikai állapotát, a kötések állapotát a síléceken, és különösen a kötések beállítását, aminél figyelembe kell venni a síző magasságát, a pálya meredekségét és a síző tapasztaltságát is. Nem szabad elmulasztani a kapcsok záródásának ellenőrzését sem.  Ha a felszerelés  javítására van szükség,  javasoljuk, hogy szakemberre bízzák azt.
3. Ne közlekedjenek keresztbe a sípályán, főleg nem a meredek részeknél.
4. Tilos a sípályán szánkóval, bobbal vagy egyéb csúszkálásra alkalmas szerkezettel lesiklani, ezt a törvényben megszabott keretek között büntetik. Ezeket csak a szánkózásra kijelölt speciális pályán lehet használni.
5. Ez fordítva is igaz, a sízőknek és a hódeszkásoknak is tilos a szánkópályán lesiklani, ezt is büntetik a törvénynek megfelelően.
6. Javasoljuk a sisak használatát, főleg a kiskorú vagy kezdő sízőknél.
7. Arra kérjük a felnőtteket, akik gyerekekkel érkeztek a sí- vagy a szánkópályára, hogy közvetlen közelből felügyeljék gyerekeiket, hogy megelőzzék a baleseteket és az ütközéseket.
8. Improvizált csúszóeszközök használata, mint pl. nylon zsák, kerék-tömlő stb. szigorúan tilos és ezt is büntetik a törvény szerint.
9. Ittas állapotban tilos a szánkó- illetve a sípálya használata!
10. A szánkó- és a sípályákon is tilos négykerekű vagy szántalpas motorokon közlekedni. Kivételt csak a hegyimentők képeznek, akik baleseteknél, mentésre használják a motoros eszközöket.
11. A sífelvonót csak rendeltetés-szerűen lehet használni és lesiklani is csak a sípályán szabad, ellenkező esetben veszélyeztethetik saját- és sporttársaik testi épségét is.


A téli túrák és a sífutás kedvelőinek:

1. Idejében induljanak útnak és pontosan számítsák ki a jövet- és menetidőt is. Külön felhívom a figyelmet a Vértop - Suttogókő - Nagy-Bihar csúcs útvonalra, ami térképen sokkal rövidebbnek tűnik, mint a valóságban a nagy szintkülönbségek miatt.
2. A Bihar - Vigyázó gerinc útvonalat csak nagyon tapasztalt és jól felszerelt turistáknak ajánljuk, akik jól ismerik ezt a terepet, képesek tájékozódni még rossz időjárási körülmények között is, különös tekintettel a sűrű ködre, ami gyakori jelenség ezen a vidéken.
3. Csak azután induljanak útnak, ha tájékozódtak a várható napi időjárásról.
4. Tájékozódjanak a hóréteg vastagságáról, a hó minőségéről, hogy elkerüljék az esetleges lavinákat.
5. Úgy az öltözék mint a technikai felszerelésük legyen kifogástalan állapotban. Ajánlott a hátizsákba tenni egy váltóruhát, élelem és víztartalékot, valamint egy lámpát.
6. Indulás előtt szóljuk a barátainknak, a szállásadónknak vagy a szolgálatot teljesítő hegyimentőknek az útirányunkról, a választott túráról és a visszaérkezés tervezett időpontjáról. Ha azt javasolják a helybéliek vagy a hegyimentők, hogy halassza el a túrát a várható időjárás vagy a nem megfelelő felszerelés miatt, fogadja meg a tanácsot.
7. Mindig kövesse a turistajelzéseket, hogy ne tévedjen el.
8. A hegygerinceken vagy a csúcsokon ne menjenek fel a kiemelkedő hóbuckákra.
9. Sem a túra előtt sem a tartama alatt ne fogyasszanak semmilyen alkohol tartalmú italt!

FONTOS!!! Hogyan és hol lehet a Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat segítségét kérni:
- Legegyszerűbb telefonálni a 0-Hegyimentők (0-725826668) vagy a 112 -es telefonszámokon
Személyesen:
A Hegyimentők bázisainál, a Vértopi erdészháznál, és hétvégeken a sípálya lábánál - a Vértop hágó és Arieseni vidékén
A Jadolina Hotel recepcióján Biharfüreden, és persze hétvégén itt is a sípálya lábánál.
2008 december 30 és 2009 január 4 között a bihar megyei hegyimentők folyamatosan felügyelnek a vértopi és a biharfüredi sípályák környékén.