42 kilométer készülhet el az észak-erdélyi autópályából

Beküldve: .

2009.01.23
Ha befejeződnek a szükséges kisajátítások és áthelyeznek egyes földgázvezetékeket, akkor 2009 végére Aranyosgyéres és Gyalu között elkészülhet 42 kilométernyi autópálya, további, tíz kilométeres szakasz pedig 2010 elejére lesz kész - derül ki Radu Berceanu közlekedési miniszter nyilatkozatából, amelyet a Bechtel amerikai cég vezetőivel folytatott bukaresti tárgyalásai után adott a sajtónak.
Berceanu és a Bechtel londoni vezetői megtárgyalták, milyen intézkedések szükségesek ahhoz, hogy a kívánt határidőig átadhassák a forgalomnak a sztráda Aranyosgyéres és Bors közötti szakaszát. A miniszter még kedden, kolozsvári látogatásán beszélt arról, hogy a tárgyalás során a fent említett, illetve az Aranyosgyéres és Brassó közötti szakasz építésének finanszírozásáról is szó esik. Ugyanis az állam nem képes saját költségvetésből finanszírozni mindkét szakasz megépítését, így más megoldások is szóba jöhetnek. Ilyen a második szakasz megépítésének koncesszióba adása, talán épp a Bechtelnek, amely saját forrásaiból finanszírozná a befektetést, a beruházott összeget pedig utólag, részletekben kapná vissza. Ennek értelmében a kormány vagy havonta, vagy az egyes munkafázisok befejeztével fizetne a Bechtelnek. Vagyis az államnak nem kellene egy összegben kifizetnie az év elején az arra az esztendőre esedékes előleget. A szerződés aláírása óta a költségvetésből minden évben mintegy 150 millió euró előleget fizettek ki. Az új változat azért lenne kedvező az állam számára, mert jelenleg az euró árfolyama történelmi rekordot döntött a lejjel szemben, így most előnyösebb lehet az euró gyengülésére várni a pénzek később kifizetendő részét illetően.
A közlekedési tárca jelenleg 137 millió euróval tartozik a Bechtelnek, ebből 77 millió a már átvett, 60 millió pedig még az át nem vett munkálatokért járna. Az állam eddig 624 millió eurót fizetett ki a cégnek, ugyanakkor a Bechtel még egyetlen kilométernyi használható autópályát sem épített meg.
forrás: transindex.ro