Verespatak: Soros György is érdekelt lehet

Beküldve: .

2009. február 11
Soros György és John Paulson amerikai üzletembereknek is érdekeik fűződnek a verespataki bányaberuházáshoz – írta tegnap a Cotidianul. A lap újságírója úgy tudja, hogy mindkét üzletember részvényeket birtokol a kanadai tőzsdén jegyzett Gabriel Resources-ban, amelynek romániai leányvállalata, a Verespatakon beruházó Roşia Montana Gold Corporation.
A részvények ára pedig nagyot zuhant, amikor 2007 szeptemberében a román kormány felfüggesztette a projekt engedélyeztetési folyamatát. Ugyanakkor a részvények ára ismét emelkedni kezdett tavaly december 22-én, amikor beiktatták hivatalába a Demokrata Liberális Párt (PDL) és Szociáldemokrata Párt (PSD) összetételű új kormányt.
A lap szerint a két esemény összefügg egymással, mivel a nagykoalíció több politikusa is támogatja a verespataki bányaberuházást. A Cotidianul megszólaltatta a demokrata párt két képviselőjét, akik szerint a verespataki aranyat és ezüstöt ki kell termelni, a környezetvédelmi előírások tiszteletben tartása mellett.
A lap közölte még, hogy Nicolae Nemirschi környezetvédelmi miniszter január végén találkozott Kanada bukaresti nagykövetével, aminek az lett a következménye, hogy ismét nyitott kérdéssé vált a verespataki beruházás. A miniszter a Cotidianulnak elmondta: a nagykövet magyarázatot kért tőle a verespataki projektről, a tárcavezető pedig néhány hét türelmi időt kért, hogy „megvizsgálja, mi a teendő” – olvasható a Cotidianulban.
Eközben a verespataki bányaberuházás koncessziós szerződésének nyilvánosságra hozását követeli a romániai Soros Alapítvány – olvasható a civil szervezet tegnapi nyílt levelében. Az alapítvány üdvözli, hogy a Boc-kormány nyilvánosságra hozta a hágai Nemzetközi Bíróság által nemrég Romániának ítélt fekete-tengeri kontinentális talapzat szénhidrogénben gazdag övezeteinek bérbeadásáról szóló szerződés titkosított záradékait.
A civil szervezet szerint a román állam és a kanadai Sterling Resources romániai leányvállalata között a fekete-tengeri ásványkincsek kitermelése érdekében megkötött szerződés, valamint Románia és a szintén kanadai Gabriel Resources romániai leányvállalata (Roşia Montana Gold Corporation) között a verespataki arany és ezüst kitermelése céljából aláírt megállapodás között nincs semmi különbség.
A Soros Alapítvány vezetősége azzal indokolja a kérését, hogy mindkét megállapodást azonos körülmények között írták alá, és „a közvagyont képező romániai ásványkincsek kitermelése érdekében köttettek”.
kitekinto.hu