Baleset az épülő Nagyváradi Plázában

Beküldve: .

2009. február 14
Több rendbeli mulasztás okozta a tegnap kora délutáni nagyváradi balesetet, amikor a város legnagyobb, épülőfélben lévő kereskedelmi központjának a teteje szakadt be, maga alá temetve több munkást, közülük az egyik szörnyethalt. Nagyváradon nem ez az első halálos munkahelyi baleset, amely bevásárlóközpontok építése közben történt.
A Nagyvárad Pláza második emeletén éppen a fém födémzetet betonozták, amikor az rászakadt az alattuk dolgozó munkásokra. Szemtanúk szerint az 500 négyzetméternyi betonfelület pár másodperc alatt kártyavárként omlott össze és úgy hangzott, mintha földrengés lett volna Nagyvárad forgalmas belvárosában.
"Emeltem volna egy vas elemet és rátették a darura a vasat. Ebben a pillanatban egy nagy robajt hallottam, amikor odanéztem, már lent volt a födém. Soha nem láttam még ilyet, mint egy bomba amikor becsapódik és felrobban, úgy nézett ki hirtelen" – mondta az egyik darukezelő.
 
Az egy halottat, két súlyos és egy könnyebb sérülést követelő baleset okait együttes erővel vizsgálják a hatóságok. Egyre bizonyosabb, hogy több mulasztás együttesen okozta a tragédiát.
Műszaki baleset történt, ilyen esetben úgy a megrendelőt, mint a tervezőt és a kivitelezőt is terheli a felelősség. Számunkra is egy nagykérdőjel ami történt, folyamatosan nyomon követtük ezt az építkezést, mivel egy új, városunkban még ismeretlen, vegyes építési technikát alkalmaztak és minden munkafázist megvizsgáltunk és nem találtunk rendellenességeket, ezért is érthetetlen és borzalmas ami történt" – közölte Adriana Lipoveanu, a Bihar megyei Építésügyi Felügyelőség aligazgatója. Romániában az Európai Unió elvárásainak megfelelő, igen szigorú munkavédelmi törvény van érvényben, ami elvileg kizárja az ilyen súlyos baleseteket.
 
Feltenném azt a kérdést, hogy amikor ezt a födémet öntik, mit keresnek alatta a munkások? Nyilvánvaló, hogy több munkafázist végeztek egyszerre, és nem tartották be azt az egyszerű szabályzatot, hogy nem tartózkodnak az illető felület alatt. Az emberek kiképzése nem lehetett a legmegfelelőbb, viszont az, aki a munkálatokat vezeti, annak a felelőssége, hogy ilyen baleset nem következzen be – jelentette ki Derzsi Ákos, munkavédelmi szakember, volt munkaügyi államtitkár.
 
A pláza tulajdonosai a vizsgálatok lezártáig nem nyilatkoznak, a területet bizonytalan időre lezárták a hatóságok. A szakértői vizsgálódást a tegnap óta leesett 30-40 centis friss hó nehezíti.
A pláza födémzete épp a dolgozók ebédszünetében omlott össze, ennek köszönhető, hogy nem történt tömegkatasztrófa. Most csak egy ember halt meg, ám az előző években heten vesztették életüket bevásárlóközpontok építése közben Nagyváradon.
hirkereso.ro