Váradon járt az idegenforgalmi miniszter

Beküldve: .

2009. február 12
Turisztikai miniszterként először látogatott megyénkbe tegnap Elena Udrea a kormányon lévő Demokrata–Liberális Párt helyi vezetőinek meghívására. Váradi sajtóértekezletén a tárcavezető általános céljaként a romániai turizmus fellendítését nevezte meg. Ennek érdekében rövidesen kiírják a versenytárgyalást az országimázs megtervezésére és propagálására.
Erre a célra 75 millió euró áll rendelkezésre uniós forrásból. A minisztérium saját költségvetéséből 150 millió eurót fordíthat a hazai idegenforgalmi látványosságok reklámozására, beleértve a nemzetközi vásárokon való bemutatkozást is. Udrea sürgette, hogy Bihar megyéből is minél többen vegyék igénybe ezt a lehetőséget. Emlékeztetett arra is, hogy tíz idegenforgalmi tájékoztató központ kialakítására van uniós forrás, és eddig csak Arad jelentkezett erre a programra.
 
A külföldi turisták visszahódítása és az ellátás színvonalának emelése a helyhatóságok együttműködésével oldható csak meg – mondta Udrea. A kooperáció lehetőségeiről egyeztetett is a Bihar megyei tanács vezetőivel. Megállapodtak abban, hogy a tárca kész anyagilag támogatni a vertopi sípálya kiépítését, ugyanott egy hegyimentő állomás létesítését, illetve az Erdélyi-szigethegység turistajelzéseinek felújítását. A Váradra tervezett aquapark – Udrea következetesen „apălandnek” (vízföldnek) nevezte – finanszírozására is módot keresnek.

A miniszter szívügyének tekinti a fürdőturizmus fejlesztését. Dicsérte a megye potenciálját, és közölte, hogy valamikor áprilisban Félixfürdőn nemzetközi szemináriumot rendeznek ebben a témában. Egyébként összekeverte a szezont a fazonnal: lelkendezve fedezte fel, hogy a Continental hotelt, ahol megszállt, termálvízzel fűtik, és elújságolta, mennyire felpezsdítette, hogy tehát akkor ő reggel ásványvízben zuhanyozott…
A szakminiszter tegnap ellátogatott a Félixfürdőre, Pádisra, illetve Kerpenyédre (ahol pártjának jelöltje is indul a 15-én tartandó, előrehozott polgármester-választáson), ma pedig Temes megyébe utazik tovább.
forrás: hirkereso.ro