Befektetési trendek Romániában

Beküldve: .

2009 február 17
A Boc-kormány gazdasági minisztere, Adriean Videanu egy televíziós adásban arról beszélt, hogy Románia elvesztette hitelét a külföldi befektetők szemében, ez magyarázza, hogy az utóbbi időszakban csökkent a külföldi tőke beáramlása az országba.
A helyzet nem is fog változni ebben az évben, tette hozzá. "Románia nem rendelkezik megfelelő befektetési vonzerővel, hiányzik az ország iránt a bizalom külföldön - minden romániai befektetés magas kockázatúnak számít" - mutatott rá a gazdasági miniszter az Új Magyar Szóban közzétett hírek szerint.

statisztika


A MEDIAFAX hírügynökségnek adott nyilatkozatában Monica Bărbuleţiu, a Külföldi Befektetők Országos Ügynökség (ARIS) vezetője, osztja Videanu aggályait: "a külföldi befektetők elhalasztják romániai befektetéseiket". Hozzátette, hogy Románia nem kerülheti el a világgazdasági válság hatásait, és ebben a kontextusban ez azt jelenti, hogy a befektetők késnek a projektek elindításával. Bărbuleţiu szerint a nagyon közeli jövőben a román hatóságoknak be kell vonzaniuk az ázsiai és közel keleti befektetőket: „a dolgok jobban állnak keleten és több cég jelezte befektetési szándékát, főleg az ingatlanpiacon…", "jelenleg nem vagyunk olyan helyzetben, hogy válogassunk a befektetések között és így minden projekt, ami pénzt hoz Romániának, örvendetes."

Az ügynökség 2009-re a külföldi befektetőktől nyolc milliárd eurót vár, míg a Román Gazdasági Minisztérium tíz milliárddal számol.
Idén a legnagyobb potenciálú befektetést Romániában a Voestalpine acélipari konszerntől várják. Az osztrák acélkonszern, a környék országaiban elemez több opciót a befektetésre, memorandumot írt alá Romániával, Bulgáriával és Ukrajnával egy vaskohászati kombinát építésére a Fekete tengeri térségben. Amennyiben Románia lesz a befutó, öt milliárd euró érkezhet az országba, azonban a világgazdasági válság hatására a konszern határozatlan időre elnapolta a döntést.
Nemzetközi becslések szerint 2009-ben 4-5 százalékos növekedésre lesz képes a román gazdaság, Juan Fernandez-Ansola, a Nemzetközi Valutaalap román területi felügyelője szerint még ez is túl optimista becslés - számolt be a manna.ro. A makrogazdasági feltételek szigorúbbá váltak, és a jelek arra utalnak, hogy már lassul a hitelezés bővítése, amely a reálgazdasági tevékenységre is kihatással lesz, magyarázta az IMF képviselője.

A Thomson Reuters felmérése szerint a befektetők által előnyben részesített országok között Románia elsők között foglal helyet a régióban - hiába a jelenlegi rossz statisztika - mivel ebben az országban van a legjobb üzleti klíma Közép- és Kelet-Európa viszonylatában. A válaszadók 14 százaléka érdekeltnek mutatkozott, hogy Romániában fektessen be. Úgy gondolták, hogy Közép- és Kelet-Európa gazdaságát kevésbé érintik a nemzetközi pénzügyi zavarok.
forrás: kitekinto.hu