Segítség nélkül maradhatnak Románia nemzeti parkjai

Beküldve: .

2009.03.16
Az új román környezetvédelmi miniszter nem támogatja az elődje által létrehozott Védett Területek Országos Ügynökségének működtetését, ezért pályázati pénzektől eshetnek el a természetvédelmi területek gyámságát ellátó civil szervezetek.
A természetvédelmi területek gondnoki szerepét bármely jogi vagy magánszemély vállalhatja Romániában. Például a Hargita megyében található cseppkőbarlang, a csak vezetővel látogatható Súgó-barlang felügyeletét a Gyilkostó Adventure Egyesület látja el.
Bíró László, az egyesület elnöke szerint a legnagyobb gond most az, hogy a környezetvédelmi minisztérium nem gondoskodott a jogfolytonosságról, ezért Románia több tízezer hektáros összterületű nemzeti parkjainak 60 százaléka nem jut pénzhez, mivel "az adminisztráció teljesen lehetetlenné teszi a pályázást".
Ugyan vannak pályázati lehetőségek a természetvédelmi területeket felügyelő civil egyesületek számára, de ezeket nem tudják kihasználni, mert az engedélyezéseket ellenjegyző Védett Területek Országos Ügynöksége jelenleg csak papíron létezik, így nincs olyan hivatal, amely jóváhagyhatná a pályázáshoz alapfeltételként megszabott menedzselési terveket.
forrás: mti