Elnökváltás az RMGC-nél

Beküldve: .

Verespataki aranybánya
Vezetőt cserélt a verespataki bányaberuházást tervező Roşia Montana Gold Corporation (RMGC) vállalat, miután Alan Hill volt elnök visszalépett, és helyét Keith Hulley foglalja el, tette közzé tegnap romániai vállalat kanadai anyacége, a Gabriel Resources.

A sajtóközlemény szerint az elmúlt négy évben az RMGC elnöki tisztségét betöltő Hill egészségügyi okokra hivatkozva nem tudja vállalni a tervezet folytatását. A volt elnök a Gabriel Resources igazgatótanácsában marad, és továbbra is tanácsokkal látja el a verespataki bánya megnyitásának engedélyezésén, finanszírozásán és megépítésén dolgozó új vezetőséget.

Az ideiglenes jelleggel elnökké kinevezett Keith Hulley három éve tagja a kanadai vállalat igazgatótanácsának, és a közlemény szerint sikerrel irányította a bolíviai San Cristobalban működésbe helyezett ezüstbánya tervezési, engedélyezési és építési munkálatait. A közlemény megjegyzi, hogy a dél-amerikai projekt hasonlít a verespataki bányatervhez céljai és méretei tekintetében. A kanadaiak korábbi terve szerint az idén tavasszal kellett volna önteniük az első aranyrudat a Verespatakon kibányászott aranyból. Erre azonban még várnia kell a beruházónak, mert még 2007. szeptemberben a román környezetvédelmi minisztérium felfüggesztette a beruházás engedélyezési folyamatát. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a továbbiakban Románia milyen álláspontra helyezkedik a projekt sorsát illetően.
A Gabriel Resources eddig 350 millió dollárt ruházott be Romániában a bánya megnyitása érdekében. A terveik szerint a Verespatak mellett a földben rejlő 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst kitermelése 16 hónapig tart, és 600-1200 munkahelyet biztosítana. 
forrás: transindex.ro