Szenzációs barlang-galéria az Erdélyi-szigethegységben

Beküldve: .

Bemutatták a Polaris galériát – 2009.05.08
Excentrikus cseppkövekFelfedezése után 20 évvel, a napokban hozták nyilvánosságra az Erdélyi-szigethegységben található Polaris barlang-galéria létét, bemutatva a nagyközönségnek szenzációs cseppkőképződményeit. A barlangot a Blaj-i Barlangászklub tárta fel és kutatta titokban az elmúlt évtizedekben. A titkolózás oka a föld alatti világ képződményeinek megóvása volt, hiszen a Polaris galéria cseppkőállománya mind mennyiségét, mind sűrűségét tekintve messze meghaladja a hasonló barlangok látnivalóit. A sztalaktitokon, sztalagmitokon és a falakat borító rétegeken túl számtalan, rendkívül ritka látványosság található itt. A Polaris galériában levő excentrikus cseppkövek, korall-, fürt- és tányéralakú képződmények száma meghaladja még a felsőgirdai Pojarul Politei barlang híres Excentrikus galériája állományának méretét is. 
Az excentrikus cseppkövek különleges képződményei, a függőleges sztalaktitokkal és sztalagmitokkal ellentétben a gravitációt meghazudtolva minden irányban nőnek - még vízszintesen is -, hihetetlen kristály-alakzatokat formázva. Az Erdélyi-szigethegységben is rendkívül ritka jelenségre a kolozsvári dr. Iosif Viehmann „folyamatos csöpögés elmélete” adott választ. Egy másik hihetelen képződmény a tányér-alakú cseppkő, amely egyik pereménél illeszkedik a barlang boltozatába vagy talapzatába. A különleges képződményeken túl természetesen „hagyományos” sztalaktitok és sztalagmitok is hatalmas mennyiségben találhatóak a barlangban.
Bár a különleges galériát a romániai médiában bemutatták és szenzációként beszélnek róla minden fórumon, nem véletlen, hogy a barlang helyéről nem közöltek semmilyen információt.  A barlang egyelőre nem látogatható. A Polaris galéria további sorsáról folyamatosan beszámolunk majd itt a www.padisinfo.hu-n.
Információ: Christian Ciubotarescu
(a felsőgirdai Sfinx Barlangászklub elnöke)

További fotók:

Kristály-erdő a boltozaton

Excentrikus alakzatok

Kőbe-öntött világ

Csillogás