Kezdődhet a Pádisi útépítés

Beküldve: .

Két-három éven belül Kolozs és Bihar megyéből egyaránt meg lehet majd közelíteni aszfaltos úton az Erdélyi-szigethegységben található, karsztvidékeiről híres Pádis hegységet. A Kolozs Megyei Tanács tegnap hozta nyilvánosságra a megye területén áthaladó, Havasrekettyét (Răchiţele) Ic Ponorral összekötő, Prislopon áthaladó útszakasz kiépítésére meghirdetett versenytárgyalás eredményét.

Ennek értelmében az utat egy román-magyar társaság építi meg, a pályázatot közösen nyújtotta be a romániai MBS Group Kft., valamint az ALFA ROM Kft. a magyarországi Nemzetközi Betonút Rt.-vel. A megyei közgyűlés közleménye szerint ők nyújtották be a gazdasági szempontból legelőnyösebb ajánlatot. A három cég vállalta, hogy három év alatt megépíti az utat, amelyért harminc évig jótáll. A versenytárgyalásból győztesként kikerült csoport áfa nélkül 34,4 millió lejt kér a munkálatokért. A tender kiírásakor egyébként a feladatfüzetet 48 cég váltotta ki, míg végül 12 vállalkozás nyújtott be ajánlatot.

A szinte járhatatlan, kátyúkkal teli 108 C jelzésű Kolozs megyei útszakasz összesen 20,5 kilométeres. Feljavítására a Regionális Operatív Program keretében pályázott a megyei önkormányzat. A munkálatokra összesen 59,6 millió lej áll a rendelkezésükre, amelyből 15 százalék önrész, a 85 százalékra pedig az Európai Vidékfejlesztési Alapból nyertek támogatást. Az útrehabilitálás során 112 kishidat és kilenc hidat is járhatóbbá tesznek.

Bihar megyében is folyamatban van a Pádis felé vezető út megépítőjének kiválasztása. Szabó Ödön megyei tanácsos megkeresésünkre elmondta, Borbély László korábbi középítkezési miniszterrel már tavaly aláírták a támogatásról szóló szerződést, és azóta a hatástanulmány is elkészült. Januárban írták ki az első tendert, de az egyik jelentkező februárban megóvta a feladatkiíró füzetet, ezért az eljárást leállították.

Márciusban indították újra, és a jelentkezési határidőig, április végéig több mint 10 cég jelentkezett, köztük spanyol, olasz, magyar, román vállalkozások. Mint Szabó tájékoztatott a beérkezett borítékokat július 9-én bontják fel. A pályázati előírásoknak megfelelően a munkafolyamat szakmai ellenőrzésére is kiválasztottak egy céget. A tervek szerint az útépítés két évet vesz majd igénybe.

A bihar megyei munkálatokat szintén a Regionális Operatív Programból  finanszírozzák, ahonnan 21,5 millió eurós támogatásban részesülnek. Ehhez adódik majd még hozzá a megyei tanács által felvállalt kétszázalékos önrész. A projekt keretében 28,55 kilométer utat javítanak ki, ami az országúttól Pietroasa környékén indul és a Boga völgyén keresztül felmegy egész a pádisi fennsíkig.

forrás: kronika.ro